Козето сирене

Козето сирене е познато от хилядолетия насам
Снимка: Thinkstock

Редица хора анатемосват козето сирене като тежко, миризливо и неприятно, а други редовно го консумират заради вкусовите и здравословните му качества.

Произход
Козето сирене е храна с древнa история, за която се предполага, че е произлязла в района на Европа, Централна Азия и Близкия Изток около 8000 г. пр.Хр. Според сведения, открити в египетска гробница, първото сирене се е появило около 2000 г. пр.Хр. и вероятно е било със структура на пресечена извара, каквито са саламурените сирена днес на Балканите. Но за разлика от произведеното в Близкия Изток - сиренето от Европа, където климатът е по-хладен, изисква по-малко сол за консервиране и става подходяща среда за полезни микроорганизми и плесени.

Състав и здравословни ползи
* Козето сирене е много богато на полезни млечнокисели бактерии и по този показател превъзхожда сериозно повечето млечни продукти. Това се дължи на различните хранителни навици на козата. Тя се храни с най-свежите и млади листенца, клонки, плодове и цветя. За разлика от други тревопасни козата изяжда тревата чак до корените, където е едновременно сладка и кисела, което придава характерния вкус на козето мляко.

* Млечните бактерии в козето сирене пречат на развитието на патогенни микроорганизми. Когато даваме козе сирене на малки деца, е добре да се има предвид, че то е силен алерген, въпреки че за козето мляко се казва, че е най-близко до кърмата като състав.

* Козето сирене е богато на белтъчини, кобалтови соли, калций и много витамини. Спомага за по-бързото лечение на белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, лекува чувствителен стомах, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми.

* Някои учени го наричат "естествен антибиотик", защото ни предпазва от редица заболявания. Голямото му предимство е, че се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време. Силицият, който съдържа, придава здравина на кожата и стимулира растежа на косата и ноктите.

* Козето сирене е ценено и в диетичното хранене, защото има с 40% по-малко калории от кравето и съдържа само 90 килокалории в 100 г.

Кулинарно приложение
Заради специфичния си кисел вкус козето сирене е сред най-разпространените "антипасти" (предястия в средиземноморската кухня) и често намира място върху апетитни хапки. Чудесно подхожда на червено вино и отлично се комбинира с редица вкусове, подходящи за салати, закуски, предястия, сосове, основни ястия, фондю, десерти и т.н.

* Предлагаме ви и една апетитна рецепта с козе сирене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти