За здрави бъбреци

За да няма оплаквания
Снимка: Thinkstock

Високото съдържание на захар в газираните напитки е предпоставка за редица сериозни заболявания. Газираните напитки, включително газираната вода, представляват потенциална заплаха за заболяване на бъбреците. Това е заключението, направено от група японски учени, пише "Здраве.bg".

Те са изследвали влиянието на газираните напитки върху здравето на хората, като са анализирали нивото на протеини, отделяни от организма и го сравнили с това на хора, които не употребяват (или го правят много рядко) газирани напитки. Равнището на протеините в урината е доказано един от най-ранните показатели за опасност от бъбречно заболяване.

Резултатите от проучването, обхванало повече от 12 хиляди души, показват, че консумацията на газирани напитки, заради високото им съдържание на захар, повишава чувствителността на бъбреците към протеина, който е отговорен за усвояването на сол. Вследствие на тази промяна се стига до повишено усвояване на сол от бъбреците и като резултат се повишава рискът тялото да развие диабет, затлъстяване, проблеми с бъбреците, високо кръвно налягане.

Според експертите не може да се направи разлика между вредата от напитки, съдържащи глюкоза или често използвания ѝ заместител – фруктоза. Дори напротив – фруктозата е няколко пъти по-сладка от глюкозата, а освен това в повечето случаи към газираните напитки и сода се добавя фруктоза под формата на фруктозен сироп, получен от царевица – най-опасния неин вариант.

Най-новите препоръки за безопасно количество захар, което следва да консумираме за едно денонощие, са тя да не надвишава:
* 9 чаени лъжички – за мъжете;
* 5 чаени лъжички – за жените;
* до 3 чаени лъжички за децата.

За сравнение, една газирана напитка от 330 мл съдържа средно 7 чаени лъжички захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти