Вредните навици, които игнорираме

Вредните навици, които игнорираме
Снимка: Thinkstock

Понякога сме склонни да не отдаваме голямо значение на навиците и начина си на живот.

Приемаме за безобидни някои свои привички, които с натрупване през годините вредят много на здравето.

Най-лошото е, че не осъзнаваме какво си причиняваме с някои уж невинни ежедневни действия.

Кои са капаните, които сами си залагаме без да го осъзнаваме, разкриват от Zdravduh.com

Навици в храненето

1) Най-лошото, което можем да причиним на тялото си, е да преяждаме. Някои го считат за нормално по празници и отвреме-навреме, ей така за разкош, но какво всъщност се случва с организма ни?

Преработването на голямо количество храна натоварва всички органи, пречи на нормалното им функциониране и води до по-бързото им износване.

Преяждането води до необходимост от повече витамини и минерали, които не винаги можем да си набавим от продуктите, които консумираме. Това изтощава организма и ни кара да се чувстваме нещастни и тежки. Приемането на по-малко храна води до по-дълъг и качествен живот.

2) Пропускането на някое от основните хранения също е голяма грешка. Тялото ни има нужда от равномерно разпределени дози енергия, която си набавяме през целия ден, а не наведнъж. 

Освен това, когато пропуснем някое ядене, след това стигаме отново до преяждане и претоварване на организма. Пълнеенето е вторичен ефект от тази грешка, защото нямаме време да изгорим събраните накуп калории.

3) Емоционалното хранене е друг проблем. Когато сме ядосани, изморени и нервни, не трябва да се разтоварвеме с храна. Похапването през целия ден на малки количества калорични продукти, които не отчитаме към общия брой на калориите, не се отразява добре нито на фигурата, нито на здравето ни. Така че запълвайте тези емоционално състояния с други интересни и разтоварващи занимания.

Навици, свързани със съня и почивката

1) За да спите добре, е необходимо да си направите режим, който да спазвате редовно. Тялото ни привиква на интервалите на сън и бодърстване, на почивка и работа. За да не нарушавате този ритъм, не се увличайте да гледате телевизия, да играете на игри или да се занимавате с други възбуждащи и нарушаващи съня ви действия. Добрият режим е в основата на здравия сън.

2) Използвайте леглото само за сън, а не да сърфирате в интернет или работите на лаптопа в него. По този начин ще създаете условен рефлекс и когато легнете, веднага ще ви се доспива и ще имате здрав и качествен сън, които е важен за добрия ви тонус и настроение.

3) Научете се отвреме-навреме просто да почивате. Някои хора не могат да разтоварят съзнанието си лесно от проблемите. Най-качествено почиват тези, които успяват да забравят неприятностите за момент и да се отпуснат. Експериментирайте с техники за релакс и медитация

Навици, свързани с липсата не движение

1) Стоенето на едно място зад бюро, излежавенето до късно и мързелуването, могат да ни причинят здравословни проблеми. Обездвижването пречи на много естествени процеси в организма и води до нисък тонус и забавяне на метаболизма. По този начин се натоварваме психо-физически и нямаме отдушник за събраното напрежение.

Дори малкото раздвижване като разходка, ходенето една спирка пеша или изкачването на един-два етажа по стълбите помага за разтоварването и зареждането ни с енергия.

2) Ако не искате да сте намръщени, а винаги да сте в добро настроение и за вас да казват: "Как може винаги да е усмихнат/а?", несъмнено спортът е един от начините да го постигнете. Най-благотворно влияние оказват плуването, отборните спортове и танците.

Ритъмът е много важен за организма - сърцето бие със собствен ритъм и висчки процеси в него се подчиняват на това темпо.

3) Казват, че "Вода, която стои на едно място - застоява". Това се случва и с нас, когато не се движим, нямаме цели и се пускаме по течението. Оорганизмът ни е 60-70% вода. Така че, за да сме в хармония със себе си, не трябва да сме лежерни и отпуснати, а дейни и инициативни.

Движението напред, развиването на нови способности, плановете за по-добро бъдеще, ни помагат да сме позитивни, харесвани и ангажирани със собственото си израстване 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти