Ритъм от барабани срещу напрежение и стрес

Ритъм от барабани срещу напрежение и стрес
Снимка: Thinkstock

Понякога си мислим, че знаем какъв е нашият вътрешен ритъм, но всъщност се случва друго.

С помощта на барабана можем да създадем звукова картина на нашите емоции и идеи в пространството.

Това каза Мартин Иванов, директор на Института за модерни изкуства и терапия "Либера", на демонстративна сесия, посветена на терапевтичния ефект от свиренето на барабани, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов побърза да разсее всякакви съмнения, че ритъм терапията може да замени традиционните форми на лечение. Свиренето на барабани е спомагателно лечение против стрес, умора, високо кръвно налягане, артрит, дори рак, сърдечен удар и болестта на Паркинсон.

"Това, което правим не е панацея, ритъм терапията е част от лечението", заяви Иванов. "Това, което се случва в един такъв сеанс е вибрационно. Например, в затвора хората са нарушили социалния си ритъм и имат нужда от лечебна терапия. Имаме сесии от Централния затвор до онкологията във Варна, тук важен е социалният аспект", каза още директорът на "Либера".

Голяма част от този вид терапия е насочена към намаляването на стреса, поясни Иванов.

"Когато говорим за стрес, голяма част от него е така нареченият вътрешен диалог. Това, което се учим в момента, е да спрем този диалог, една от основните идеи е да не дава възможност да се мисли за лошото", обясни той, докато показваше на взелите участие в дръм сесията репортери различни упражнения за промяна на емоционалната нагласа.

Тази идея датира от времето на древен Египет, а ритъм терапията като тенденция възниква през 80-те години, обясни Иванов. Според него "ритъмът е закодиран в нас, ако ние нямахме чувство за ритъм, телата ни щяха просто да се разпаднат".

Иванов разясни също, че за да открие човек правилния ритъм за пресъздаване на едно или друго емоционално състояние, трябва да се обърне най-вече към природата.

И тъй като е лесно да се погледне твърде скептично на подобен вид терапия като нещо, което би имало реален ефект върху човешкото здраве, директорът на "Либера" обясни, че тази терапия влияе първо на емоционалното и душевното здраве, а след това на физическото.

"Трябва да махнем ненужните частици, закодираните вярвания, които някой или ние самите сме си наложили. Ритъмът е закодиран във всеки един от нас, но понякога просто е в латентно състояние и някой трябва да го събуди", заяви Иванов.

Според него всеки човек може да участва в подобен вид терапия, без да се изискват каквито и да е музикални способности. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти