Вредни за сърцето навици

Вредни за сърцето навици
Снимка: Thinkstock

Здравето е най-ценно, затова винаги пожелаваме един на друг да се радваме на добро здраве. Само пожелания обаче, не са достатъчни, трябва да се вземат и някакви мерки.

Ето някои от най-вредните за сърцето навици, които е добре да избягвате.

Застояване пред телевизора/компютъра

Часовете, прекарани в гледане на телевизия от дивана вкъщи, се оказва, че вредят на сърцето. Доктор Хармъни Рейнолдс - директор на сърдечно-съдовия център за научни изследвания към медицинския център Langone в Ню Йорк, заявява, че застояването пред телевизор или компютър завишава риска от сърдечни проблеми и инсулт.

Затова доктор Рейнолдс препоръчва на всеки половин час да правите малки разходки, а ако сте на работа - да говорите по телефона изправени и по-често да ставате от стола.

Стрес и депресия

Не подценявайте напрежението, под което работите, или чувството на депресия и нещастие. Тези настроения могат сериозно да се отразят на здравето на сърцето ви. Добре е да споделяте с приятел притесненията си и да се опитвате да се справите с тях.

Разбира се, смехът и медитацията са препоръчителни за хората, които се чувстват изморени, претоварени с негативни емоции и стресирани.

Възпалени венци

На учените още не им е известно каква точно е връзката между проблемите с венците и заболяванията на сърцето, но такава определено има. Ако страдате от възпаление в устната кухина, кървящи венци, натрупване на плака по зъбите или сходен проблем, това рефлектира и върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Всякакъв вид възпаления в организма насърчават развитието на атеросклероза. Затова редовните прегледи при зъболекаря са задължителни.

Прекаляването със спорта

Има много хора, които в своите 40-50 години стават фитнес манияци с водещото желание да изглеждат по-млади. Няма нищо лошо в това, разбира се, но специалистите съветват да се тренира умерено, да не се товари организма излишно и най-добре да се консултирате със специалист фитнес инструктор, който да ви изготви програма, съобразена с вашата спортна подготовка, възраст и резултати, които искате да постигнете.

Прекаляване с алкохола

Има редица проучвания, които доказват, че в малки количества качественият алкохол може да се отрази много добре върху човешкия организъм. Честото прекаляване със спиртните напитки обаче, води до редица здравословни проблеми, включително със сърцето. Така че, радвайте се умерено на чашката и не прекалявайте.

Преяждане

Всеки знае, че преяждането е особено вредно за организма. То води до качване на килограми, които са много повече здравословен, отколкото естетически проблем. За да се справите с безсмисленото тъпчене, избягвайте да се храните в големи чинии, защото това предполага да ги напълните с храна. Друг успешен вариант е да се храните бавно. Така ще дадете време на сигналите, че вече не сте гладни, да стигнат до мозъка.

Пушене

Изключително вреден навик!

Много е изписано и изговорено защо цигарите действат унищожително върху организма.

Няма нужда от още доказателства за това, че пушенето е вредно, просто преценете дали лошият ви навик и пристрастието към цигарите са по-важни от здравето ви.

Липсата на плодове и зеленчуци

Изследвания доказват, че при хората, които ядат ежедневно пресни плодове и зеленчуци се забелязва с 20% по-малко проблеми със сърцето.

Други неща, които вредят сериозно на здравето, са пълната липса на физическа активност, пресоляването на храната и редовното ядене на пържени и прекалено мазни храни.

Прочетете още:

Код зелено: 5 зелени храни за здраве

За дълъг живот яжте люто

7 храни, които всички над 40 трябва да ядат

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти