Внимание! Грешна диагноза

Кой крив, кой прав
Снимка: Thinkstock

Диагностицирани сте с хронична болест като диабет, сърдечен проблем, артрит или дори рак? Има 10% шанс лекарите да са сбъркали – което значи, че може би пиете силни лекарства напълно без причина.

Лекарите по света поставят погрешна диагноза на своите пациенти в един от всеки десет случая, изчисли европейско изследване. В резултат на това твърде много хора приемат скъпи лекарства заради заболяване или състояние, от което всъщност не страдат. А понякога излишните медикаменти и проведени напразно операции могат да нанесат сериозни вреди на здравето ни, пише "Здраве.bg".

Проучване, включило 122 лекари, показва, че на 10% от преминалите през тях пациенти е била поставена погрешна диагноза от друг доктор. На практика почти всички пациенти вече били започнали лекарствена терапия за заболяване, което всъщност нямат.

Един на всеки седем лекари-специалисти споделя, че не е признал на пациента за сгрешената диагноза и обяснява това свое поведение с опасението, че това би му нанесло сериозна психична травма.

Учени от университета в Орегон пък смятат, че голяма част от случаите на погрешно поставена диагноза могат да се избегнат, ако лекарят, диагностицирал заболяването, посъветва своя пациент да посети друг медик или да потърси още мнения за диагнозата си, коментират експертите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти