Все повече лекари предписват антибиотици за щяло и нещяло

Пълен асортимент
Снимка: Getty/Guliver

Практиката с изписването на антибиотици и за най-лекия симптом, а дори и вземането им от хора, без да са посетили специалист не е от вчера.

Все по-често проблеми като кашлица и синузит биват третирани с мощни антибиотици, когато същите състояния съвсем спокойно могат да бъдат овладени и чрез по-щадящи организма ни медикаменти.

Така например само на Острова лекарите издават около 1.6 млн. излишни рецепти за антибиотици в период от една година, показват данните, изнесени от здравното списание British Medical Journal. Тези илачи не помагат по никакъв начин за облекчаването на заболяванията, възникнали вследствие на вируси, а само увеличават тяхната резистентност към антибиотици.

Също така изследователи от университета в Кардиф са изчислили и до каква степен се предписват ненужни антибиотици на базата на информация, предоставена от 68 джипита.

Когато въпросните медици били допълнително обучени за какви видове болести наистина е належащо да се дават този тип лекарства, рецептите за тях намалели с 5,5%. В този ред на мисли учените са установили, че ако тази практика се приложи в цяла Великобритания, годишно здравната каса ще спестява над 8.4 млн. лири.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти