Витаминозна бомба през есенните месеци

Витаминозна бомба през есенните месеци
Снимка: Thinkstock

Забързаният ритъм на живот, стресът, нерационалното хранене, тютюнопушенето и още много други фактори правят човек податлив на негативните влияния на смяната на сезоните. Всички тези състояния буквално предразполагат тялото на човек към вирусни инфекции и грип.

Най-важно в случая е правилното хранене и редовната физическа активност, но има още няколко неща, с които можем да помогнем на имунната си система да укрепне. На първо място се погрижете да снабдите организма си с всички необходими витамини.

Една малка чаша сок от портокал е идеалното лекарство срещу грипа и отличен източник на витамин С. Ефикасни са също така соковете от киви, манго, ягоди и домати.

Друг важен против есенните неразположения витамин е Е. Задължително включете в ежедневното си меню храни, подправени със соево, слънчогледово олио или зехтин, а също така сушени плодове.

Смокини или сини сливи са пълноценна храна, така като и ядките в сурово състояние. Всички тези храни са богати на важни мастни киселини, като омега 3 и действат енергизиращо.

Витамин А ще си набавите, ако хапвате повече моркови, магданоз, различни сирена, яйца. Тези храни позволяват да се справите по-лесно с инфекциите и възпаленията.

Фолиева киселинa е полезна не само по време на бременност. Тя трябва да се приема и при смяна на сезоните за подсилване на имунната система. Ползите от нея се крият в това, че фолиевата киселина увеличава броя на антителата в организма. Незаменим източник на киселината са зелени храни, зърнени храни или черен дроб.

При повечето неразположения и болести желязо е този минерал, които е в състояние винаги да подобри положението. Той се свързва с анемиите, затова е важно да фигурира в менюто ни чрез спанака, червените меса, рибата, какаото.

Не забравяйте правилото, че усвояването на желязото става най-добре в съчетание с витамин С. Затова приемайте храните, богати на желязо с порция зеленчуци.

Към витаминозния коктейл през есенните месеци прибавете продукти, богати на минерали като цинк. Него ще набавите чрез меса, тиквени семки или риба.

Селенът е в изобилие в морските дарове, яйцата, зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Към това балансирано меню прибавете редовните физически упражнения или разходки, както и поне 8 часа сън на денонощие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти