Съчетаване на храна с вино

Съчетаване на храна с вино
Снимка: Списание "Меню"

Кои храни с кои вина си отиват - навлизаме в област с много подводни камъни. За повечето рецепти в сайта menumag.bg се предлагат подходящи вина, но тук бихме искали да обобщим принципите. Ако можеше в рамките на една-две страници да се каже точно и ясно това с това, онова с онова... на света нямаше да има нужда от сомелиери, от курсове или енциклопедии.

Доста трудно е да сведем целия вековен опит на най-всепризнатите гурмани - французите, в няколко прости правила, които да следваме стриктно. Или да спрем да изпробваме нови съчетания само защото е написано, че трюфел, шоколад и лук не си подхождат. Все пак ще вървим по отъпканата пътека с уговорката, че непрекъснато трябва да се правят отбивки.

Първото правило в книгата "Съчетаване на храни с напитки: най-добрите комбинации от А до Я" на Фиона Бекет гласи, че "червено вино се пие с червено месо, а бяло вино - с риба". Това е точно така, но не изключва и по-екзотични комбинации като розово шампанско с Бьоф Строганоф или риба тон с пино ноар.

Г-жа Бекет дава още два важни съвета: "пийте сухите преди сладките вина и по-леките преди вината с плътно тяло точно както избягвате да ядете десерта преди основното ястие и пържолата преди супата".

В ежедневието човек рядко има възможност да избира храната според виното. Обикновено е обратното - първо се взима решението какво ще съдържат чиниите ни. Затова ви предлагаме няколко универсални вина, разпределени по стилове, приятелски настроени към по-голям брой храни. Може би не всяка комбинация с тях е съвършена, но поне разчитайте, че е приемлива.

Свежи и плодови бели вина
Сансер, пино гриджо, соаве, бяла риоха са добро съчетание към риба и салати, италиански антипасти с чесън, пикантна храна с чили и лятната храна като цяло.

Гладки сухи бели вина
Шардоне без дъб, пино блан, семийон вървят особено добре със сьомга, пиле, пуйка, свинско или телешко в леки бели сосове, банички, кюфтенца от риба, яйца, омлети и кишове.

Ароматни и билкови сухи бели
Ризлинг от Австралия, Германия и Елзас, вионие, гевюрцтраминер или сух мускат ни отпращат на изток; можете да ги пиете с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфичните, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Сухи розета
Розовите вина също условно можем да разделим на по-леки (по-светло обагрени, с по-фини аромати - от пино ноар, от мерло) и по-интензивни (като цвят и като аромат - от каберне совиньон, от сира). Това е един от най-благодатните видове вина, що се отнася до комбиниране.

По-леките розета са идеален партньор на студени меса и салати, докато по-наситените, силни розета се съчетават прекрасно с всякакво месо на скара, с всички морски продукти (на скара или мариновани), с пица, с паста, със солени печива (банички, кифлички, соленки), с киш, със сладки и солени еклери и палачинки.

Сухо, естествено пенливо вино
Шампанско, кава, креман или просеко - това са доста универсални вина, които може да се пият самостоятелно като аперитив, но и подхождащ чудесно с морски риби, с пържени, хрупкави храни (тук вече можем да причислим и речните риби), със суши и с по-деликатните ястия от китайската кухня.

Леки плодови червени вина
Леките плодови червени вина са най-непретенциозната група. Започват от божоле нуво, та до нескъпите чилийски, австралийски и южноамерикански. Но това са и по-обикновени вина от пино ноар, гъмза, повечето млади български мерла, френските vin de pays или италианската валполичела.

Те са пивки, свежи, плодови, могат да доставят удоволствие и поднесени охладени през лятото, но най-важното е, че са чудесни за всякаква пица и паста с доматен сос, за тапас със студено месо, за меки сирена, пастет и печено пиле, дори за сьомга и риба тон на скара.

Гладки червени вина със средно тяло
Това е най-обширната група, която обхваща повечето червени вина на рафта. Почти всички мерла и кабернета, отлежавали от 6 до 12 месеца, са тук, базисните апелации на Бордо също, както и Кианти и Риоха. Към тях спадат и по-скъпите бургундски, и много други купажни вина от цял свят от средния до висок ценови клас. Съчетанията са предимно с печено на скара или грил тъмно месо, дивеч, зеленчуци на скара, лазаня с месо или друга печена паста със сиренa и гъби.

Богати, мощни вина с плътно тяло
Тази е най-интересната и висока по отношение на цената в магазина група. Тези вина са емблемите на модерния винен свят: австралийски шираз, калифорнийско каберне, аржентински малбек, южноафрикански пинотаж, зинфандел и гренаш, най-вълнуващите според мен италиански вина - бароло и барбареско, Приорат от Испания, традиционните червени от Франция като Chateauneuf-du-Pape и големите от Бордо, супертосканските... Изобщо те са черешката на тортата и съчетанието трябва да е достойно за тази изключителна концентрация и мощ.

Такива вина могат да се пият и самостоятелно, вкусвайки богатство от неизброими аромати, но обикновено след чаша или две сетивата са наситени. Достойна компания за великите червени са традиционните стекове, печени ребра, пикантни ястия с месо и екзотични подправки, дори гладък, тъмен шоколад или десерт с преобладаващо съдържание на какао.

Този списък далеч не изчерпва всички възможности, по-скоро може да послужи като основа – основа на знания, които ще ви помогнат уверено да избирате бутилка-две вино сред необятното разнообразие на пазара. 

от Юлия Костадинова, DiVino.bg

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент