Свръххидратацията: Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода

Свръххидратацията: Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода
Снимка: Pexels

Ежедневната хидратация е ключът към добро здраве. Редовното пиене на вода помага на тялото ни да поддържа оптимална температура, улеснява осъществяването на важни процеси в организма и изхвърлянето на ненужните вещества. 

Възможно е обаче да прекалим с консумацията ѝ и да навредим на здравето си, особено когато изпиваме няколко литра наведнъж. Причината е, че бърбеците ни могат да "абсорбират" средно едва по половин литър вода на всеки час. Поради тази причина потенциални "жертви" на водна интоксикация са активните спортисти, особено бегачите на дълги разстояния, и хора, които имат проблем със сърцето, бъбреците или черния дроб.

Снимка: Pexels

Свръххидратацията може да наруши балансираното съдържание на натрий и сол в организм, да предизвика гадене, световъртеж и дори припадък. Възможно е и повишено кръвно налягане.

Трудно е да се каже точно какво количество вода е необходимо на човек заради наличието на много субективни фактори - възраст, пол, климат, физическа активност, здравословен статус. Истината е, че всъщност никой не знае точно какво количество вода ви е необходимо по-добре от самите вас. Не се хвърляйте в крайности, следете цвета на урината си и се вслушвайте внимателно в сигналите, които тялото ви изпраща.

Снимка: Pexels

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти