Страх от магия или магията на страха

Страх от магия или магията на страха
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Начинът, по който гледаме на света, създава света, който виждаме. Б. Кауфман

Аз не вярвам в тези неща, но...Чудя се понякога имам ли направена магия... Защото от известно време не ми върви.” Въпрос, който може да хрумне почти на всекиго. Особено когато „нещо ни куца” и усещаме липса на така търсения и набеден късмет. 

Страхът от направена магия... Древен и модерен. Познат отдавна, но събуден напоследък за нов живот – защото вътрешното търсене определя външното предлагане.

Как се заражда този страх? Той се прокрадва тихо, превзема ни „на части” и докато се усетим – един ден е заел стабилно място в мислите ни. Един ден вече даже не допускаме – сигурни сме, че „има нещо...”.

И че то не е в нас.

Това подозрение ни „надушва”и ни „заразява” постепенно, стъпка по стъпка.

Създаваме благоприятна почва за него, когато не даваме навременен израз на чувствата си, не търсим градивен разговор и промяна в отношението и поведението си, когато обвинително съдим, „стискаме зъби” и натрупваме обида след обида.

Когато започнем да (се) омаловажаваме и да (се) подценяваме, да не (се) ценим.

Когато обръщаме поглед повече към онова, което нямаме, отколкото към даровете в живота ни, които винаги са налице.

Когато отправяме поглед все повече към другите, отколкото към себе си, и ги издигаме на пиедестал – както за да ги обожествяваме, така и за да ги разпъваме на кръст. И себе си заедно с тях.

Когато започнем все повече да (се) съжаляваме и все по-малко да се надяваме, все повече да се примиряваме и все по-малко да виждаме смисъл в това, което е.

Страхът от магия е страх от чужда недобронамерена намеса в живота ни. Но нищо, което е в живота ни, не е случайно там. Ключовете от вратата ни са винаги в наши ръце. И вратата ни се отваря само отвътре.

Ние съдействаме за появата на този страх, а и за появата на недобронамерено присъствие в живота ни, като го допускаме. Буквално и преносно.

Допускаме, че то е възможно. Допускаме го в мислите, чувствата и действията си. Защото кой е непрестанно и неизменно добронамерен – дори (и най-вече) към себе си?

Кой понякога  не е преуморен, изнервен, раздразнителен, недоволен, податлив на „ниски” мисли и чувства, които отварят „вратата” и ни правят достъпни за тази енергия и отвън, в другите хора и събития.

Но ако не виждаме връзката между себе и и света, между вътре и вън, ако приемаме последствието, но търсим причината извън себе си, поемаме по сигурния път на автоагресията, на обезсилването на себе си.

И избираме сами ролята на обвинители и жертви.

Каква е „противоотровата”? Да не подценяваме и да не надценяваме както себе си, така и другите – и в уменията, и в неуменията, и в силите, и в слабостите. Да бъдем милостиви.

Да не се борим с тъмнината – защото „който дълго време наднича в бездната, и бездната започва да наднича в него” (Ницше), а да се стремим все по-осъзнато към светлината.Колкото и да е малка тя, да я търсим и да я откриваме в себе си, във всеки човек и събитие и да се свързваме с нея.

Да преминаваме през страховете и подозренията си, без да ги подхранваме и без „да залепваме” за тях; да ги надрастваме, колкото и да е трудно това. Защото всяко присъствие в живота ни, и леко, и трудно, и радостно, и тъжно, е помощник и приятел и ни помага да пораснем и да се повдигнем.

Да можем все повече да се доверяваме. На Създателя, на себе си, на другите и на света – такъв, какъвто е, какъвто искаме да бъде и какъвто го сътворяваме във всеки един момент. Отново и отново.

Прочети още:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Поръсено с магия

Срещнах я по средата на едно колебание…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти