Сладкото лекарство: бананите

Сладкото лекарство: бананите
Снимка: Thinkstock

Няма дете, което да не обича банани.

Понякога не подозираме, че освен вкусен и сладък плод, те са и лекарство.

На всичко отгоре са в изобилие по пазарите и на достъпна цена.

Подбирайте добре бананите, особено за децата - качественият банан е добре узрял, с жълта кора, може да има и малко кафяви точици, но вътре трябва да е без тъмни петна, последните говорят за загниване.

При кои заболявания бананите действат не по-зле от лекарствата?

Затлъстяване

Вярно е, че бананите са доста калорични (89 калории в 100 г.), като всеки сладък плод. Но въглехидратите в него са в комбинация с много фибри, които забавят тяхното разграждане, това са т.нар. бавни въглехидрати. От тях кръвната захар бавно се покачва и бавно спада. Един банан е идеален за сутрешна или междинна закуска – засища за дълго време и държи вълчия глад настрани. Разбира се, не трябва да се прекалява с количеството.

Стомашно чревни проблеми

Бананите са известни като пребиотична храна, стимулират развитието на полезните бактерии в червата. Идеални са при запек, фибрите засилват перисталтиката и нормализират изхожданията. Дори болните от гастрит и язва могат да приемат банани, те намаляват стомашната киселинност. Пектинът в плода се свързва с излишните жлъчни киселини и така рискът от образуване на жлъчни камъни намалява значително.

При неспокойствие и стрес бананите са незаменими

Те са известни като „храна на щастието” наред с шоколада, но имат много по-малко калории. Съдържащият се в тях витамин В6 и триптофан стимулират производството на серотонина, известен като хормон на щастието. Той подобрява настроението, гони мрачните мисли и помага за овладяване на стреса. Само един банан е достатъчен, за да се подобри настроението ни. Магнезият в него ни прави по-спокойни и предотвратява появата на крампи в мускулите. Последното го прави подходяща храна за спортистите.

При сърдечно-съдови заболявания

Калият, който се съдържа в бананите, ги прави отлично лекарство при сърдечно-съдови и мозъчни болести. Той нормализира кръвното налягане и работата на сърцето. Това е доказано с изследване, което установило, че само един банан дневно намалява чувствително риска от инфаркт и инсулт. Помощник на калия е магнезият, който укрепва сърдечния мускул.

При болезнена менструация

При ПМС (предменструален синдром с болки ниско в корема и гърдите) се препоръчва 4-5 дни преди цикъла да се изяждат по 2-3 банана.

Благодарение на магнезия и витамин В6 спазмите намаляват, настроението се подобрява.

За децата

Бананът е отлична храна и за децата.

Може да се прибави към каши и десерти, и разбира се, самостоятелно. Той дава енергия и засища много по-добре от вафлите, бонбоните и другите лакомства, богати единствено на „празни” калории.

Още теми от д-р Андреева:

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти