Истината за газираната вода: диетична ли е, утолява ли жаждата и още

сода вода кафе
Снимка: iStock

Много хора са склонни да заменят чашата с минерална вода с газирана, когато са жадни. Дали това е здравословно обаче?

Ето на какво да обърнем внимание, ако искаме да стигнем сами до отговора на този въпрос, с малко помощ от Gotvach.bg.

Има мнение, че газираната вода не хидратира достатъчно добре организма. В същото време се смята, че мехурчетата в нея не затрудняват хидратацията. Според проучванията газираната вода запълва загубените течности при физическо натоварване точно толкова, колкото и обикновената.

Според друго мнение тя е вредна за денталното здраве. Доказано е, че тя съдържа киселина, увреждаща емайла на зъбите, но само ако се пие в неконтролирани количества. Действието може да се омекоти, ако се смеси с плодови киселини. Същият ефект ще постигне и захарта. Същите изводи са направени и по отношение на влиянието на тази напитка върху костната плътност.

Трябва да се знае, че киселините в неподсладените газирани напитки са много по-слаби, отколкото се предполага, а това значи, че въздействието им върху зъбите е минимално и не застрашава зъбния емайл. В замяна на това безалкохолните напитки имат несравнимо по-вредно влияние върху зъбите от газираните води. Затова специалистите съветват, че чаша газирана вода е добър завършек на работния ден.

Необходимо е обаче да се държи сметка за добавени захари, соли или други добавки, които могат да донесат проблеми. Четенето на етикета на бутилката ще предотврати тази възможност и ще помогне да се ориентираме по-добре относно фактите и митовете за газираната вода.

Причини да започвате деня си с чаша вода

За жените особено важен е въпросът дали от тази вода се напълнява. Вероятно такова усещане се създава, защото тази напитка подува стомаха. Проучванията обаче показват, че всякакви газирани напитки държат хората по-дълго сити, особено ако се пият на гладно.

Ако пък решите да вложите газираната вода в кулинарията, вижте нашите специални вкусни предложения:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти