Силицият и ползите му за нашето здраве

v
Снимка: Thinkstock

Силицият е вторият най-често срещан елемент на планетата след кислорода.

Това е изключително важен за организма минерал, който присъства в човешкото тяло основно под формата на силанат и силициева киселина.

Ползи от силиций

Основната функция на силиция е на структурен елемент. Стареенето на клетките в организма се свързва с дефицит на силиций, който отговаря и за метаболитните процеси в тялото. Това означава, че без силиций няма тъканна здравина и еластичност.

Силицият е изключително важен минерал за имунитета. Уникалното при него е, че той успява да улови различните болестотворни патогенни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички и успешно да ги изведе извън организма.

Невероятен факт е, че той има избирателна функция – това означава, че улавя и извежда само вредните бактерии, оставяйки в тялото полезните бактерии.

Поддържането на достатъчно количество силиций в организма означава, че при най-лекия симптом за поява на опасни микроорганизми той ще реагира и възможността от разболяване е много малка.

Силицият е антагонист на калция, което означава, че при липсата на силиций следва калциране в тялото. Изключително важно е да се следят нивата на силиций в тялото, защото няма орган, тъкан или система, в която той да не взема участие.

Бременните жени, кърмачките и малките деца се нуждаят от по-високи нива силиций от останалите хора. В подрастващия организъм, където тепърва се изграждат най-важните му системи, осигурява връзката между мозък и тяло, силицият игра много важна роля. Той контролира правилното израстване и развитието на човека. При дефицит на силиций се получават проблеми с костния апарат, сърдечните клапи, сухожилията, зъбите, ендокринните жлези и др.

v
Снимка: Thinkstock

Органите, които поддържат най-високи резерви на силиций в тялото са сърцето, лимфните възли и щитовидната жлеза. При здравословен проблем силицият прогресивно изчерпва своите резерви, поради което е важно хората, които по-често боледуват или имат хронично заболяване, да си набавят системно силиций.

През далечната 1912 година немски лекар установява, че силицият има способността да възпрепятства развитието на атеросклероза. 40 години по-късно се посочват факти, които потвърждават, че при болните от атеросклероза се наблюдават по-ниски нива на силиций в стените на кръвоносните съдове.

Следващото полезно действие на силиция е, че той оказва влияние върху проводимостта на нервните влакна и отговаря за функциите на някои мозъчни структури. Той захранва с енергия онази част от мозъка, която отговаря за контрола и координацията в пространството. Поради тази причина бързата умора, общата слабост, разсеяността и раздразителността могат да бъдат симптоми на т.нар. силициева анемия.

v
Снимка: Thinkstock

Според много съвременни учени процесът на остаряване на човека до голяма степен се дължи на дефицит на силиций. С напредването на възрастта количеството на този елемент в организма на човек намалява. Това е необратим процес, но чрез прием на добавки към храната е възможно да се преодолее недостигът.

Според някои данни силицият участва активно в метаболизма на редица жизненоважни минерали като калций, калий, фосфор, цинк, флуор, сяра и др. Установено е, че той играе много важна роля във въглехидратния, липидния и белтъчния метаболизъм, както и в синтеза на много важния белтък – колаген, който в голяма степен определя състоянието на косата, кожата, ноктите, ставите, сухожилията и др.

v
Снимка: Thinkstock

Дефицит на силиций

Симптомите, които могат да насочат към наличието на силициев дефицит, са постоянна умора, разсеяност, изтъняване на косата, чупливи нокти, преждевременно състаряване на кожата, твърде слаба или недоразвита костна система.

Източници на силиций

Храните, които са най-добър източник на силиций са цвекло, камби, люцерна, сол, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци и хвощ.

v
Снимка: Thinkstock

Други много добри източници на минерала са ябълки, риба, мед, тиква, краставици, лук, моркови, бадеми, овес, портокали, сурово зеле и фъстъци.

Интересен факт е, че по-високи силициеви нива са концентрирани в твърдата вода и сравнително по-малко в меката.

Калият, манганът, магнезият, борът и калцият спомагат за ефикасното използване на силиция от организма. За да бъде един човек здрав и с достатъчно високи нива силиций в организма, той трябва да се храни пълноценно и разнообразно.

v
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти