Конопеното семе - нутри бомба от природата

Конопеното семе - нутри бомба от природата
Снимка: Thinkstock

Конопеното семе е еднo от най-богатите на нутриенти. Съдържа 35% протеини, 47% полезни мазнини, с идеален баланс от омега-3 и омега-6 незаменими мастни киселини, както и 12% въглехидрати.

Конопеното семе е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В, Д и К, и на минерали.

Може да се използва по много начини:

- За направата на тропически протеинов шейк.

- За свободна консумация, след като се накисне предварително.

- За съставка в салатите.

- За направата на крекери.

- За смилане на конопено брашно.

Но какво представлява конопеното семе всъщност?

Когато чуем коноп, в съзнанието на всеки изниква асоциацията с марихуаната. И двете се класифицират като Canabis sativa – видове със стотици различни подвидове.

Но марихуаната съдържа в листата и цветовете си психоактивното вещество делта-9-тетрахлоркарабинол, докато индустриалният коноп се отглежда за максимизиране на фибри, семе или масло. При марихуаната се търси максимизиране психоактивното вещество, докато при конопа - точно обратното.

Конопеното семе е източник на множество полезни вещества.

На първо място, то е източник на пълноценен белтък. Маслото му пък най-високото процентно съдържание на незаменими мастни киселини от почти което и да е семе на Земята. В листата конопа има висок процент силиций и фибри. Той е полезен за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти.

За сравнение, ползите от консумацията на конопено семе се доближават до тези на консумацията на риба. В последните години дори надвишават тези норми, поради повишеното замърсяване на водите.

Освен за поръсването на салати и коктейли, конопеното семе може и да се яде самостоятелно, като бърза закуска. За да се намалят ензимните инхибитори, намиращи се върху семената, е добре преди употреба, да се накисне във вода.

Друга алтернатива за консумация на нелющеното конопеното семе е да се обели и да се яде или да се смели на мляко, след което се прецежда и се пие прясно. Със смляно конопено семе може да се направят редица алтернативни сладкиши и тестени изделия като можете да го използвате, замествайки брашното в рецептите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти