Сокът от ряпа - невероятно лековит!

Уникалните свойства на ряпата са познати още в Римската империя и Древна Гърция.

Плиний Стари споменава за плоски, кръгли и дълги като морков репи, използвани за храна на човека и като фураж.

В древността ряпата е била ценена като изключително лесен за отглеждане зеленчук.

По тази причина тя става много разпространена култура от Средиземноморието и в Азия.

Няма точни данни кога е пренесена в България, но е била сред любимите храни на трапезата ни.

Със сигурност е била позната през XIII век.

Без значение дали ще бъде бяла, червена или черна ряпа, тя е изключително полезна за организма, разбираме от видеото на канала "Баба знае" във Vbox7.com.

Полезни свойства

Едно от най-неприятните последствия от съвременното хранене, при което основно място заемат сандвичите и кафетата, са проблемите със стомашно-чревния тракт.

Направете си сок от ряпа и го взимайте сутрин и вечер по 50 мл. преди ядене, за да предотвратите проблемите.

Ряпата стимулира дейността на жлъчката, освен това много успешно се е използвала открай време и като сироп за кашлица.

Важно

Редовното консумиране на прясна ряпа има отлечен ефект върху нервните състояния, предизвикани от ежедневния стрес.

Сокът от ряпа може да се прилага и външно, тъй като има противобактериален ефект.

Снимка: Pinterest

Бяла ряпа

100 грама бяла ряпа предоставя 34% от необходимата дневна доза витамин С на организма.

Любопитно е, че листата на ряпата съдържат повече от витамина.

Тя помага на бъбреците да изхвърлят излишната вода.

Снимка: Pinterest

Червена ряпа

Червената ряпа е изключително ценно подмладяващо средство.

Притежава лесно усвоим силиций, който спомага за укрепването на костите, кръвоносните съдове, съединителната тъкан.

Тя е богата още на калций, мед цинк и витамин А.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент