Сезонът на прасковите или как да подкрепим имунната система преди есента

праскови
Снимка: Thinkstock

Дойде моментът от годината, когато прасковите са навсякъде около нас и можем да си ги набавим от най-близкия пазар или от собствената градина. Освен че са много вкусни и ароматни, особено когато са в сезона си, те са източник и на редица ползи за здравето

Тези вкусни плодове са много богати на витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките, както и на витамин А, който подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.

праскова
Снимка: Thinkstock

Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система и регулират нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.

В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.

Прасковата - кралицата на плодовете

Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак. Не трябва да забравяме също, че прасковите са много полезни за очите и мозъка.

Така че ако все още не сте добавили в лятното си меню тези вкусни плодове, поправете веднага тази грешка!

Правилните плодове, които да хапвате, докато сте на диета

Още от Здравословно:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти