Сбогом, диети, здравей, джусинг

Сбогом, диети, здравей, джусинг
Снимка: Личен архив

Мария Николова

Историята на Албена Тонкин* започва като началото на всяка една диета, но краят ѝ, за разлика от финала на повечето изтощителни хранителни режими, е досущ като в приказка.

По професия Албена е графичен дизайнер, ала по призвание е посланик на положителната промяна – и във физически, и в духовен смисъл.

Нейната приказка носи името джусинг – хранителен режим, при който храната, която приема организмът, е предимно под формата на натурални сокове, фрешове и смути напитки.

Албена практикува този хранителен метод от началото на 2013 година, а от 2014-а е превърнала тази своя здравословна страст и в уеб сайт, където дава идеи, съвети и рецепти, посветени на джусинга – проектът Здравей.

За интереса към храненето с напитки, за своята лична история и пътя на промяната, за вдъхновението джусинг, ни разказва самата Албена в това искрено и здравословно интервю, специално за Edna.bg:

- Какво точно представлява джусингът? Разкажи ни по-подробно за това как дойде идеята да го практикуваш и самата ти.

Албена: За мен джусингът е вече естествена част от ежедневието и живота ми. Запознах се с него преди три години, търсейки начин да сваля няколко килограма след празниците. Не съм вярвала, че това мое търсене ще промени изцяло начина ми на хранене и изобщо начина ми на живот.

За първи път се сблъсках с думата „джусинг“ в един филм за здравословно хранене, стана ми доста интересно, поразрових се в интернет за повече информация и само за ден бях толкова мотивирана да направя промяна със себе си и начина, по който се чувствам, че за няколко дни се организирах (открих даже, че имам и сокоизстисквачка) и приключението започна.

Джусингът представлява пиене на прясно изцедени сокове и смутита от разнообразни плодове и зеленчуци. Принципно има разделение между пиене на сокове и смутита, но за мен и двете са много полезни и за това ги слагам под едно име. Всяко си има своите ползи и предназначения и чудесно могат да бъдат комбинирани, без да се създава особена драма, което от двете било по-полезно и по-добро от другото.

Ежедневието ни става все по-динамично и често пренебрегваме храната и ядем предимно обработени храни с доста неизвестни в съдържанието и по-малко свежа и сурова храна. Така не успяваме да си набавим необходимите ни хранителни вещества и тялото ни гладува за тях – често чувстваме умора, раздразнение, главоболие, имаме проблеми със съня и стомаха и непрекъснато ни се яде нещо. В повечето случаи, когато сме гладни, посягаме към така наречените празни храни, които нямат почти нищо ценно за тялото ни – пица, баничка, солети, вафла, кроасан и други подобни. Те ни засищат за малко, но тялото бързо разбира, че сме му дали празна храна и подава отново сигнал за глад.

Тук идва мястото на джусинга, който ни предлага възможност да приемем храна, заредена с много полезни хранителни вещества, и да дадем на всяка клетка в тялото си това, от което има нужда. Да се нахраним на клетъчно ниво.

Много от нас тук ще попитат защо просто не изядем плодовете. Разбира се, аз съм и за хапването на цели плодове и зеленчуци, те са изключително полезни в тази си форма. Но ако искаме да приемем достатъчно витамини, ни трябва малко по-голямо количество - събрано на едно място. Полезните вещества, които ще получим при изяждането на една ябълка днес, са доста по-малко от тези, които бихме получили от една ябълка преди 20 години, поради третиране и изтощаване на почвите. Пиенето на прясно изцедени сокове ни предлага начин да компенсираме това. То ни дава по-ефективен начин да си набавим необходимите ни хранителни вещества и ни позволява да хапнем дори и зеленчуците, които не обичаме.

Когато тялото ни приема течна храна, то не се затормозява с обработката ѝ, усвоява полезните хранителни вещества много по-бързо и пълноценно, стомахът почива, а свободната енергия се използва, за да възстанови и излекува тялото.

- Сподели ни за първия си опит с джусинга. Как джусингът промени живота ти?

Албена: Първата програма, която направих, беше 7 дни само на течна храна, а именно прясно изцедени сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Програмата мина изключително добре и след нея направих 14-дневно захранване.

Първите дни преживях нормалните за детоксикация симптоми, като най-силно беше главоболието. Преди често страдах от главоболие и почти всяка вечер ме болеше глава. В първите дни от детокса главоболието беше още по-силно, но бях подготвена за това. След третия ден главоболието изчезна и мога да кажа, че за две години не ме е боляла глава повече от 5 пъти и обикновено знам каква е била причината. С това се преродих!

Имах голямо подобрение в работата на стомаха и във вида на кожата ми. Преди програмата коремът ми доста често къркореше и се подуваше. След програмата къркоренето изчезна.

Енергията ми се повиши много и след програмата нямах желанието във всеки един момент да си полегна, както беше преди това. Изобщо мога да кажа само положителни неща и положителни промени!

Резултатът беше страхотен, но най-хубавото беше, че изцяло се промени начинът, по който гледам на храната и тялото си. Оттогава се храня добре и всеки ден правя осъзнат избор как да се чувствам и с какво да се храня.

В момента джусингът присъства почти всеки ден в ежедневието ми. Обикновено започвам деня с вкусно зелено смути, а няколко пъти в годината си правя разтоварващи програми само на сокове и смутита.

- Как се чувстваш физически и психически през периодите, в които тялото ти се храни с напитки?

Албена: Джусингът е един прекрасен начин да кажем благодаря на тялото си и за няколко дни да му помогнем да си отпочине и презареди. Имено това се постига с тези детокс програми – ден, няколко дни, седмица, месец само на сокове и смутита.

Има много гурута, ако мога така да ги нарека, в тази област. Има много програми и опции за детокс режими. Аз съм си избрала един, който най-много ми допада и който всъщност ме запали за идеята и следвам неговите програми. Тъй като в България тези режими не са много познати, ми хрумна да ги споделя с повече хора, за да опитат и да усетят това, което усетих и аз. А също и да се замислят за храненето си и да разберат, че е възможно да се чувстват много по-добре, много по-тонизирани и много по-щастливи.

По време на програмите се чувствам много по-лека, много по-концентрирана и имам много повече енергия. Чувствам как тялото ми се презарежда. Психически също се чувствам по-добре. Като цяло най-голяма разлика усетих при първия ми детокс. Тогава имаше огромна разлика във всичко – сила, свежест, кожа, стомах, психика. Пожелавам на много хора да изживеят тази промяна, това съживяване. При следващите програми чувството вече не е толкова силно, защото аз се чувствам страхотно, имам хубава кожа, имам енергия, джусингът ме зарежда всеки ден.

- С какви продукти обичайно приготвяш соковете, които консумираш?

Албена: Пия смути главно сутрин и в него слагам предимно зеленчуци, а за сладост ябълка или ананас. Понякога ми се приисква да се поглезя повече и си приготвям плодов сок със семена и ядки, става прекрасно.

По време на програмите - соковете и смутитата са много разнообразни и се приготвят от различни плодове и зеленчуци. Като главно се спазва принципът да са предимно със зеленчуци, но тук там има по някое плодово творение за стимул.

- Консултира ли се с медицинско лице, преди да предприемеш това едноседмично предизвикателство?

Албена: Съветвам всички да правят консултация с медицинско лице, особено като имат някакъв вид заболяване и приемат някакви по-специфични лекарства. Лично аз не съм се консултирала с лекар, моите оплаквания бяха първо килограми, второ леки болки от време на време в стомаха, забавена перисталтика, силни главоболия, честа умора и проблемна кожа. Така като го казах мисля, че много хора се чувстват така и приемат това за нещо нормално. За мен също си беше нещо нормално.

- Колко често осъществяваш такива периоди на детоксикация на тялото чрез напитки, така че да се чувстваш добре?

Албена: Аз правя детокс  4 пъти в годината – всеки сезон по един път. Принципно това зависи от човека. Има хора, които правят всяка седмица по 1 ден разтоварване, други - един път месечно по 3 дни, други пък - 2 пъти в годината за седмица. Всеки може да си намери собствено темпо и да види кое му действа най-добре. Няма нищо задължително.

- Възможно ли е, според теб, всеки човек да се подложи на подобна детоксикация на организма?

Албена: Според мен почти всеки човек може да направи такъв тип детокс. Има редки случаи на хора, на които не им понасят соковете и им се повдига. Според мен те трябва да преустановяват детоксите и да минават на по-лека разновидност, която да включва по един сок/смути на ден, а през останалото време да хапват свежа храна – салати, плодове или да хапват леко обработени зеленчуци.

- Самата ти вдъхновявала ли си твои близки и познати да опитат този здравословен начин на живот? Какъв е резултатът?

Албена: Да! Аз започнах да съветвам за такава промяна първо близките ми. Много познати също опитаха. При повечето имаше добри резултати, някои започнаха да се замислят за здравето си по-сериозно.

Дори в началото те някак сами се вдъхновяваха от мен, без да го разбирам, явно защото имаше видими резултати и те сами започваха да ме питат и да се интересуват.

Аз смятам, че човек трябва да направи такава стъпка само когато е готов и наистина го иска. Тогава не само ще направи програмата, но ще промени и целия си начин на хранене и живот.

- Сподели с нашите читатели любимата си рецепта за здравословна напитка, която да могат да си направят още днес у дома.

Албена: Трудна работа е с любимите! Много са ми любими и ще кажа два. Единият е изцяло плодов, а другият е зелен.

Плодовото е: сокът от 2 ябълки се блендира с една шепа замразени плодове, банан и 2 с.л. семена – сусам, лен, слънчоглед, тиквено семе.

А зеленият е следният: сокът на 2 ябълки и една голяма шепа спанак се блендират с 2 кивита. Страхотен еликсир се получава!

* Информацията, която Албена споделя, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които е използвала като изсточници. Тя не е специалист, диетолог или медицинско лице. Преди да предприемете каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирайте се с личния си лекар или диетолог.

Прочети още: Смути – вълшебната напитка за супер форма

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти