Сапунени ядки - еко продукт за измиване и изпиране

Сапунени ядки - еко продукт за пране и миене
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Със сигурност сте забелязали, че едни от най-рекламираните продукти в момента са почистващите препарати, особено омекотители и прахове за пране.

Домакините са наясно с факта, колко е трудно да се избере подходящия прах, веро и омекотител и как рядко се постига обещаният от рекламите резултат. Нито цветовете се запазват, нито петната изчезват, нито пък тъканите са запазени. Не са рядкост и случаите, когато скъпият прах за пране се оказва напълно фалшив и пере толкова, колкото шепа пясък.

Много пък от кремовете и геловете за миене на чинии се отразяват пагубно върху ръцете ни. Ако сваляха със същия успех мазното и загорялото от посудата, както кожата от ръцете, би било чудесно, нo не се случва. Освен това винаги остава притеснението, че препаратите, които ползваме, са пълни с цялата Менделеева таблица.

Решението на проблема се крие в натуралните продукти. И ако си мислите, че няма природен продукт, който е в състояние да измести праховете за пране и миене, се лъжете много!
Сапунените ядки са малко известни у нас, но набират популярност. Те са чудесен продукт за почистване, измиване и пране.

Този странен вид ядки, които никак не стават за компания на уикскито ви, са изцяло натурален и екологично чист продукт. Добиват се от сапунено дърво - Sapindus mukorossi, което вирее в Непал и Индия. Необикновеното в това дърво е, че то на практика произвежда сапун!

Узрелите плодове се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивката се изсушава на слънце. Именно те се наричат сапунени ядки и съдържат естествени вещества с миещи свойства.

Прането с този природен продукт е много лесно, само трябва да съобразите големината на вашата пералня, твърдостта на водата, обема на пране и неговата замърсеност, общо взето всички неща, които са влияят и на количеството сипан прах в пералнята.

Разликата обаче е в това, че сапунените ядки не увреждат тъканите, подходящи са за коприна и кашмир, както и за ръчно пране. Ако ще ги ползвате в пералната машина, е нужно да завържете в памучна торбичка 7-8 половинки на сапунени ядки и да ги пуснете при прането. Добавянето на прах не е необходимо, а тъй като ядките не отделят аромат, може да добавите омекотител или няколко капки етерично масло в пералнята.

Ако искате да измиете чиниите си, е нужно да накиснете 100 гр (приблизително две шепи) ситно натрошени сапунени ядки в три литра вода. Сместа се кипва на котлона и се оставя да ври на слаб огън за 20 минути. След това ще имате готова течност за измиване на съдове, като внимавате само да не се попарите с врялата вода. Сипете в старото шише от веро и използвайте така. Ако имате миялна машина, сложете ядките на мястото на таблетката.

Този уникален природен продукт може да ви помогне и да преборите вредители по цветята. За разлика от обикновения сапун, който ще увреди почвата на китките, разтворът със сапунени ядки е много по-ефикасен и щадящ, тъй като е изцяло от натурален и екологично чист продукт.

Тези ядки се радват на редица още свойства като това, че са антибактериални, биологично разградими, не съдържат фосфати, ензими, пенители или други химикали, които вредят на вас и околната среда. А освен всичко това, сапунените ядки са евтини - приблизителната цена за 500гр е 15лв, но това, разбира се, зависи от къде ще ги купите. Едно бързо търсене в интернет ще ви ориентира от къде може да ги купите или поръчате.

Сапунените ядки имат широко приложение и ако откриете тяхно ново полезно свойство, или сте наистина доволни от приложението им, пишете ни, за да се похвалите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти