Рецептата за тарт Татен от Bake off: ексклузивно за Edna.bg

Рецептата за тарт Татен от Bake off: ексклузивно за Edna.bg
Снимка: Thinkstock

Тарт „Татен“ се оказа най-голямото предизвикателство досега за участниците в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA. Изпитанието за сръчност с типичен френски привкус беше поставено от шеф Юлия Панджерова. „Обърнатият“ ябълков десерт е класика от Франция, който на пръв поглед е лесно изпълним, но има много детайли, за да се получи желаната форма и вкус.

Как да го приготвите в домашни условия като истински кулинарен виртуоз, за Edna.bg разказва шеф Юлия Панджерова.

Тарт „Татен”

За ронливото маслено тесто „Пате Бризе”:

150 г бяло брашно тип 500

10 г пудра захар

3 г сол

75 г краве масло

1 жълтък

1 с. л. студена вода

2 – 3 капки ванилова есенция

настърганата кора от 1 лимон

За карамела:

250 г бяла захар

50 г краве масло

8 –10 средно големи жълти ябълки (Голдън делишис)

Метод за приготвяне на тесто „Пате Бризе”:

Пресейте брашното, солта и захарта в купа с обло дъно.

Нарежете маслото на малки кубчета и го втрийте с пръсти в брашното, докато сместа се превърне във фина галета. Направете кладенче в средата.

Добавете жълтъка, водата, ванилията и лимоновите кори и съберете до получаване на меко тесто.

Върху леко набрашнена повърхност замесете нежно тесто, докато стане гладко.

Увийте в стреч фолио и поставете в хладилник за не по-малко от 30 минути, преди да  използвате.

Снимка: Thinkstock

Метод за приготвяне на Тарт „Татен”

Обелете ябълките, както са цели. Поставете ги с дръжката нагоре върху дъска. Разрежете вертикално на две. Почистете дръжките, семките и „мустачетата”, без да нарушавате целостта на половинките. Поставете с плоската страна на дъската така,  че мястото на дръжката да сочи нагоре.  От дясно отрежете 2 см от плода. Така процедирайте и с останалите половинки. Малките резени плод завийте със стреч фолио и запазете.

Маслото за карамела разтопете в съда, в който ще печете тарта. Добавете захарта и нагрейте до полукарамелизиране. Свалете съда от котлона.

Подредете половинките ябълки върху карамела – изправени лъчеобразно така, че частта откъм дръжката да сочи към стената на тигана, гладката по-широка част да остане от ляво на вас, а заоблената – да бъде от дясно. По-малката гладка част да служи за основа така, че да се съберат 13 – 14 половинки, а ако ябълките са по-малки, може да са необходими една-две половинки повече. Тиганът трябва да бъде напълнен с ябълкови половини, като две трябва да се сложат в центъра. Заделените малки ябълкови резени  разпределете с плоската част на горе така, че да запълните всички празни пространства.

Върху набрашнена повърхност разточете тестото във форма на правилен кръг с диаметър 28 см и го перфорирайте с помощта на вилица. Внимателно пренесете върху ябълките и подпъхнете тестото между плодовете и борда на тигана така, че да използвате цялото тесто.

Печете тарта във фурна на 180°С около 40 минути, до получаването на златисто-кафяв цвят.

Веднага щом извадите от фурната, отлейте част от получения карамелен сос – около 100 мл, в малък съд. За целта, използвайте металния диск на форма за тарт с махащо се дъно, с който да притиснете леко тарта отгоре, за да може да наклоните съда. 

Оставете тарта да се охлади. Гъстият сос ще бъде частично реабсорбиран от тестото. Ако е необходимо, с помоща на сладкарска шпатула, внимателно отлепете борда на тарта от тигана. Поставете поднос за торта над тигана, след това обърнете така, че подносът да остане отдолу. Махнете тигана и внимавайте бордът да не бъде нарушен и някоя от ябълките да не остане в съда. Ако има разтекъл се сос извън тарта, забършете внимателно. Върховете на ябълките трябва да имат изразен карамелен цвят.

Снимка: Thinkstock

Заделеният карамелен сос редуцирайте на половина на котлона. С него глазирайте ябълките.

Сервирайте тарт „Татен” топъл или със стайна температура.

Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”

Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти