Създадено за

Първи мерки при разболяване

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Втриса ви, побиват ви тръпки, стяга ви главата и май тръгва хрема... симптомите са ясни, нашественикът – също. Настинка или грип – докато разберете, може да мине малко време, а мерките, взети при първите неприятни усещания са най-важни, затова няма време за губене.

Всеки от нас знае, че почивката, сънят и приемът на медикаменти, съобразени със състоянието ни (а не със състоянието на съседката) са основни фактори за това болестта да отмине бързо, а лечението да е максимално ефикасно.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

И все пак, има някои неща, които можем да направим в началото, за да си спестим протяжното и тягостно боледуване със седмици.

Като начало, почувствате ли се зле – просто си останете вкъщи. Това все още звучи страшно авангардно за повечето хора, свикнали да ходят болни на работа и да изпълняват задълженията си със същия ритъм, както ако са здрави. Тази умишлена мобилизация е доказано вредна и не само че вреди на нас, но вреди и на другите – така заразяваме и тях, и, в общи линии, по този начин възникват епидемиите.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Ден-два почивка вкъщи или, ако толкова чак не може да си позволите почивка – офис вкъщи, няма да се отрази фатално на никого. Така ще можете да си стоите в удобните домашни дрехи, да пиете чай и супи и да се погрижите за себе си качествено – това са едни 50% от мерките, които всеки трябва да вземе при първи симптоми на настинка или грип.

Ако симптомите са твърде бурни (висока температура, треска и силно главоболие), тогава вероятно няма да имате и сили да излизате, а първата ви работа е да се погрижите и да ги облекчите.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Поддържането на твърде висока температура може да е потенциално опасно състояние, а и ще ви остави в полунасипен вид в продължение на часове.

При стойности около и над 39.4 ще се чувствате и изглеждате доста болни - може да сте замаяни и отнесени, и е най-добре да лежите вкъщи, да се хидратирате с достатъчно течности и да не се навличате с твърде много дрехи, освен когато ви втриса.

Приемайте продукти за сваляне на температура, с които да облекчите състоянието, но внимавайте, ако развиете някое от следните усещания: затруднено дишане, болки в гърдите, непоносимо главоболие, замайване, повтарящо се повръщане, болки в стомаха, обриви, трудност при поглъщане, болки при уриниране.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

При което и да е от тези състояния, веднага потърсете лекарска помощ! Не се остявяйте на случайно препоръчани рецепти за лечение и медикаменти с неизвестен ефект върху вас самите. Звъннете на личния си лекар или директно идете при него!

Ако обаче температурата е лека до умерена, и не се чувствате особено отпаднали – може да успеете да туширате вируса и само с почивка, сън, течности и добра храна. Приемът на някои добавки също е добре дошъл – витамин D е ключов за имунетита, както и цинкът.

Можете да си ги набавите както чрез храна, така и под формата на добавки – прочетете внимателно какви са препоръчителните дози и не ги превишавайте.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Не се тъпчете с всичко, което сте запазили в чекмеджетата от предни настинки – приемайте всичко с мярка и по някакъв график. Хремата няма да мине за един ден, ако ще да си изсипете цялото флаконче с капки – най-много да изтормозите лигавицата толкова много, че тя да се подуе още повече.

Помнете, че това, с което не трябва да правите компромис, е болката и високата температура. Болката сама по себе си тормози организма ни, а съчетана и с температура, буквално ни сваля гарда.

Справите ли се с тези симптоми обаче, другото ще отмине много по-лесно и неусетно. Важното е да проявите търпение, да си останете няколко дни вкъщи и да се погрижите за себе си така, както само вие можете.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Направете си чай, сгответе си супа, вземете една книга в ръка и легнете един път в този живот да поспите следобед в делничен ден. Самата идея, че спите, вместо работите, вероятно ще ви облекчи неимоверно!

Не подценявайте и предпазването от разболявания. Адекватното за времето навън облекло и носенето на шапка и шал не са излишни - когато е поставен в неблагоприятни условия, организъм е по-податлив на вируси. Можете да следите тук прогнозата за времето и да се обличайте добре .

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти