Пълнолунието наистина ни пречи

Пълнолунието наистина ни пречи
Снимка: Thinkstock

Учените за пръв път успяха да потвърдят, че лунният цикъл наистина влияе на самочувствието на човек, което се проявява в проблемите със съня.

Те възникват поради намаляването на активността на човешкия мозък по време на дълбок сън с 30%.

Резултатите са публикували своите изводи в списанието "Current Biology" и са цитирани от БГНЕС.

"Изглежда, че лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, даже когато той не вижда Луната и си няма и понятие от нейната фаза.

Нашата работа е първото научно свидетелство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън. Ние успяхме да достигнем до това с помощта на метод на наблюдение, който "изтрива" чувството за време у човека", заяви Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария.

Кайхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на около 30 доброволци, които са прекарали няколко дни в лабораториите, където не е имало часовници и прозорци.

Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности – учените само взимали кръвни проби, за да следят за промените в хормоналния баланс.

Когато доброволците са лягали да спят, неврофизиолозите са оценявали дълбочината на техния сън и са следили за активността на техните неврони и движението на очите.

Първоначално учените даже не са мислили, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те са се опитвали да разберат как се е променял биоритъма на хората при отсъствието на цикъла ден и нощ.

След като са анализирали данните и са ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените са открили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние.

Участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по пет минути повече, за да заспят при пълнолуние.

Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета.

При следващите си експерименти Кейхонен и неговите колеги планират да намерят невроните, управляващи "лунните цикли" и да установят, каква роля играят в работата на организма.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент