Превенция от рак на дебелото черво

Превенция от рак на дебелото черво
Снимка: Thinkstock

Химическо съединение, открито в пикантното къри, може да помогне за намаляване риска от развитие на рак на дебелото черво, показва ново изследване.

Става дума за съединението капсаицин, което се съдържа в лютите чушки.

Учените провели експеримент с лабораторни мишки, генетично предразположени към развитие на тумори в стомашно-чревния тракт.

Те установили, че лечението с капсаицин удължава живота на гризачите с 30%.

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан тип рак в Обединеното кралство.

Всяка година лекарите диагностицират средно по 41 000 случая, а в България годишно от подобен рак заболяват близо 5000 души.

Проучването, публикувано в списанието "Clinical Investigation", препоръчва на пациентите с риск от развитие на рак на дебелото черво да включат това съединение в хранителния си режим, за да потиснат растежа на тумора.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент