Световен ден за борба с рака

Световен ден за борба с рака
Снимка: Thinkstock

Днес – на 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в борбата с рака.

Също така е и международен ден, в който си поставяме за цел да осъзнаем по-добре какво означава тази болест и да разберем какво е нейното въздействие в целия свят.

На 4 февруари 2000 година в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

Кампанията и тази година отново ще се фокусира върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака – да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: "Ракът - знаете ли"?

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта.

Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

*Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи;

*Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;

*Избягвате прекомерното излагане на слънце;

*Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност;

*Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак;

*Редовно ходите на профилактични прегледи.

Днес от 11 часа министърът на здравеопазването Таня Андреева ще открие новата ГАМА КАМЕРА Symbia T16, Siemens Medical Solutions USA, в Онкологичната болница в София. Проектът (строителство и апаратура) е реализиран с целева субсидия от МЗ на стойност 2 милиона лева. Symbia T16 беше инсталиран в Клиниката по нуклеарна медицина на СБАЛО-ЕАД през 2013г. и след преминаване на изискващите се от националното законодателство тестове за качествен контрол и проверки от оторизираните органи, получи лицензия за експлоатация от АЯР и договор с НЗОК, съобщиха от МЗ.

В България са в действие още три подобни хибридни апарата. Symbia T16 е най-модерният от тях, последно поколение SPECT-CT апарат, комлектован с колиматори за ниски, средни и високи енергии и всички записващи и обработващи софтуерни програми, което дава възможност за провеждане на всички сцинтиграфски изследвания, дефинирани в протоколите на Националния стандарт по нуклеарна медицина.

Уникално за страната е диагноза и стадиране на невроендокринни тумори с 111In-octreotid; простатен карцином с 111In ProstaScint и комплексното изследване на сърце, което дава възможност за едновременна оценка на перфузия и кинетика на миокарда и калциеви плаки в коронарните съдове.

Хибридните диагностични методи в нуклеарната медицина са най-модерните методи за диагностика.Те представляват съчетание между функционален метод (нуклеарно-медицински) и структурноанатомичен метод (рентгнов или магнитно-резонансен).

Хибридните образи съчетават предимствата на всеки отделен метод и намаляват недостатъците му. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти