Портокаловият сок - колкото вкусен, толкова и опасен

Портокаловият сок - колкото вкусен, толкова и опасен
Снимка: Thinkstock

Портокаловият сок с право може да се нарече най-обикнатият и консумиран сок в света. За много хора първата асоциация, която изплува в главата им при споменаването на "чаша пресен сок", е именно свежестта на портокаловия фреш.

По-голямата част от рекламите на компаниите, произвеждащи натурални сокове, използват за лице именно напитката от портокали, въпреки че произвеждат огромен набор от плодови сокове.

Но дали е безопасен портокаловият сок, когато е консумиран в големи количества? Оказва се, че не. Любимата на мнозина ни напитка има своите показания и противопоказания, както и оптимална дозировка.

Ползите от портокалов сок

Прясно изцеденият портокалов сок съдържа изобилие от витамини А и В. В не много големи количества съдържа още витамини от група В (В6, В2, В1), витамин К и Е, биотин, фолиева киселина, както и инозитол, ниацин и единадесет незаменими аминокиселини.

В допълнение портокаловият сок съдържа микроелементите калий, калций, фосфор, мед, желязо,магнезий и цинк.

Поради големите количества витамин С, портокаловият сок помага за повишаване на имунитета, бори умората, укрепва кръвоносните съдове. Свежата напитка от портокал често се препоръчва при хипертония и атеросклероза.

Фреш от портокал е препоръчителен за консумация от хора, страдащи от заболявания на ставите, черния дроб, белите дробове, кожата, а помага и при анемия.

Вредите от портокалов сок

Портокаловият сок не е полезна напитка за хора с висока киселинност на стомашния сок, за онези, които страдат от гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Тонизиращата напитка не се препоръчва при почти всички заболявания на червата.

Ако страдате от някоя от изброените болести, но пък много обичате портокалов сок, специалистите съветват да го разреждате с вода.

Портокаловият сок, както и всички други плодови сокове, има един важен недостатък. Фактът, че в състава му се съдържа много плодова захар. Затова употребяван в по-големи количества портокаловият сок може лесно да се превърне в причина за затлъстяване или диабет тип II - разбира се, в комбинация с всичко останало, което поемаме като храна и напитки (полезно или не).

Правилният начин на употреба

Експертите напомнят, че допустимото полезно количество портокалов сок, който човек трябва да консумира в рамките на една седмица, е от три до шест чаши (150-200 мл).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти