Как да използваме портокаловите кори

Портокаловата кора е богата на витамин C и фибри
Снимка: Thinkstock

За щастие отминаха годините, когато единственото време, в което се продаваха портокали в магазините у нас, бе около коледните и новогодишни празници.

Затова пък вече можем целогодишно да се радваме на цитрусовите вкусове и техните здравословни качества, а сега ви предлагаме няколко приложения на портокаловите кори.

* Прибавете няколко изсушени корички от портокал, когато си вземате вана, защото техният мирис действа тонизиращо и отпускащо на сетивата.

* Направете си ароматизатор за дома, като в тенджера с вода добавите няколко портокалови кори, пръчици канела и зрънца кардамон. Нека отварата поври за няколко минути, а през това време благоуханието на съставките ще се е разнесло из жилището. Доказано е, че портокаловият аромат намалява стреса, безпокойството и облекчава главоболието.

* Измийте портокаловите кори и потъркайте с тях кожата на лицето за допълнителна доза свежест, а за да придадете още блясък на ноктите си - втрийте портокаловата кора по повърхността им.

* Втритата в кожата портокалова кора действа като защитен слой срещу ухапвания от комари и други инсекти.

* Оставете настъргана кора от един портокал да престои за няколко часа в купа с вода. След това нанесете ароматизираната течност в корените на косата, за да придадете лъскавина на косъма и избегнете появата на пърхот.

* Консумацията на лъжичка настъргана кора от портокал на гладно сутрин ще ви помогне при лениви черва, киселини и газове, а в Китай от хилядолетия я прилагат за регулиране на кръвното налягане и наднорменото тегло.

* Ако имате лош дъх, сдъвчете за няколко секунди парче измита портокалова кора.

* За да се справите по-бързо с махмурлука, в съд сложете няколко резена портокалова кора и малко сол. Оставете ги да къкрят на бавен огън за около 20 минути, после охладете течността и я изпийте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти