Златно портокалово суфле

Предизвикателство за всеки кулинар

Златно портокалово суфле
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Възхитителна празнична рецепта за всички, които знаят, че няма по-съвършено ястие от един хармонично балансиран десерт. Сладко, кисело и сметаново са вкусовете, които диктуват тази златна торта за бели и златни дни.

Необходими продукти за 12 порции:

За основата:

*120 г захар + 2 с.л.
*80 г брашно
*100 г смлени лешници, орехи или бадеми
*50 г разтопено масло
*1 капсула ванилова есенция
*5 жълтъка
*2 белтъка

За пълнежа:

*300 г крем сирене (или маскарпоне)
*½ чаша пудра захар
*1 пакетче ванилия
*1 с. л. желатин
*2 ч. ч. вода
*200 г заквасена сметана
*300 г течна подсладена сметана
*4 с. л. пудра захар за сметана
*1 с. л. настъргана портокалова кора
*250 г тъмен шоколад
*100 г захар
*4 с. л. портокалов ликьор
*4 с. л. портокалов мармалад
*захаросани портокали за украса
*златен варак за украса, по желание*
*за захаросаните портокали:
*2 портокала
*⅔ ч. ч. захар за сиропа
*½ ч. ч. захар за овалване
*½ ч. ч. вода

Начин на приготвяне:

1. Основата се приготвя, като белтъците се разбиват на сняг с 2 с.л. захар и щипка сол. Жълтъците се разбиват със 120 г захар, докато побелеят. Към жълтъците се прибавят разтопеното масло и смлените ядки. Слагат се белтъците и пресятото брашно. Сместа се изсипва в намаслена, поръсена с брашно по-висока форма за торта. Пече се около 45 мин. на 180°С.

2. Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя се към крема.

3. Готовият блат се слага обратно в тортената форма, напръсква се с портокалов ликьор, намазва се с портокалов мармалад и се покрива с крема. Охлажда се около 2 часа, докато стегне желатинът.

4. Шоколадът се разтопява на водна баня и се размазва върху хартия за печене на пласт с дебелина 2 мм. След като се втвърди с остър нож се нарязва на малки еднакви правоъгълничета със страна 2-3 см и малко по-високи от тортата. Ако имате златен варак, срежете го на ленти широки 1 см, заедно с хартията и без да докосвате златния слой. Натиснете леко златната част към шоколада. Сложете по малко злато на всички правоъгълничета.

5. Суфлето се поставя в чиния и отстрани ветрилообразно се подреждат шоколадовите правоъгълници. Украсява със захаросани портокали и захарни перли.

6. Захаросаните портокали се приготвят, като се нарязват на резенчета с дебелина 3 мм. Заливат се със студена вода и се варят на тих огън 20 мин. Водата им се отлива и отново се заливат със студена вода. Варят се около 10 мин. Измиват се със студена вода.

7. Захарта за сиропа и водата се слагат да заврат. Когато захарта се разтвори се слагат портокаловите парченца и се варят на тих огън още 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа. Отцеждат се и се овалват в ½ ч.ч. захар.

Съвет:
Златен варак можете да намерите в магазините за художнически материали. Един лист струва около 3 лв.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти