Полезните храни на месец август

Полезните храни на месец август
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Август е последният летен месец, на който можем да се радваме. С право възрастните хора казват, че има ли "р" в името на месеца, той вече не е летен.

Какво можем да хапваме през август, за да се чувстваме хем сити, хем здрави?

Пазарите в момента изобилстват от дини, пъпеши, патладжани, горски плодове и царевица.

Всеки един от тези продукти се радва на особено добри здравословни показатели и може да влезе спокойно в менюто ни.

Динята като за начало е чудесен разхлаждащ десерт, освен това пасирана се използва в най-различни тропически напитки. Едва ли много хора знаят, че има и жълта диня!

На външен вид тя е като останалите познати ни дини, но сърцевината ѝ е жълта.

Дали е по-вкусна от червената, е въпрос на вкус, но определено се намира по-трудно.

Най-ценното на динята е, че в нея няма никакъв холестерол или наситени мазнини, а е богат източник на витамин А, познат като витамина на растежа, и изобилие на витамин С.

Малините са другите "вълшебни" плодове, които ще ви помогнат да се преборите с холестерола, да подобрите храносмилянето и да изчистите организма си. Малките горски плодове изобилстват от витамин В3, витамин С и растителни влакна.

Освен това може да сте сигурни, че за разлика от боровинките, няма опасност да ги ядете с дръжките. Малините са богат източник на фолиева киселина и желязо, освен това притежават антиканцерогенни свойства и са особено полезни при борбата с рака на устната кухина и дебелото черво.

Може да ги консумирате веднага след измиване, или да ги добавяте в кремове, пудинги, кекс, закуска с кисело мляко и овесени ядки, с шоколадов топинг, изобщо както ви харесва и ви е по-вкусно.

Патладжанът всъщност е роднина на ягодата! Той идва от същото семейство и съществува под различни форми и цвят. Също така е близък до картофите и доматите.

Патладжанът не е много богат на витамини и минерали, но за сметка на това имат ниско съдържание на мазнини, а в същото време засищат. Важно е обаче по време на приготвянето му да не се използва много мазнина, тъй като този плод е порест и попива като гъба.

Царевицата е добре позната на всички и въпреки че родината ѝ е далечната Америка, в момента тази култура се отглежда и консумира по цел свят. Млечната царевица е разновидност на индианската царевица. Като цяло има два вида - двуцветна царевица и млечна. Първата е с бели и жълти зърна и е едновременно сладка и сочна. Втората е по-нов вид със сладки и жълти зърна и се отглежда предимно в южните американски щати.

Хубавото на царевицата, освен че е много вкусна, е и че има ниско съдържание на мазнини и натрий и няма никакъв холестерол. И тя е източник на витамин С. Може да се замразят кочани за зимата. Царевицата се яде не само на сварена, но и се слага в салати, пици и основни блюда.

Прочетете още:

Полезни храни - вредни практики
Защо стрелката на кантара не помръдва
Най-ефективните храни, за да намалим холестерола
Как да сме сигурни, че в тялото ни има достатъчно вода
Неподозиран начин за спазване на диета

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти