Как да намалим паданията на леда

Хора и улици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скованата обстановка навън в комбинация със заледените улици и тротоари е "чудесна" предпоставка да станете един от стотиците пациенти на отделенията по травматология, които по обясними причини са най-натоварени точно в настоящия зимен период. Никой не е застрахован от такъв тип падания, но все пак е полезно да имате няколко препоръки в предвид, за да намалите риска от травми.

Стъпка по стъпка
За да се предпазим от падане, е най-добре да се движим с малки крачки. Коленете трябва да са леко присвити, а ръцете свободни, за да пазим равновесие с тях. Така че седенето им в джобовете не е за препоръчване. Същото важи и за обемните чанти с багаж. Дамските такива е редно да се носят преметнати на рамо. Относно обувките, подметката без ток е най-ефикасна, а ако и грайферите са налице, надеждната защита ви е в кърпа вързана.

Случи се
В някои ситуации обаче падането е неизбежно. Инстинктивно при подхлъзване полагаме ръцете си пред тялото, затова най-чести са фрактурите на китките и лъчевата кост на ръката. Неприятното е, че именно в областта на китката нараняванията преминават най-бавно, като понякога нормалните функции на ръката не се възстановяват напълно.

Ако имаме време да реагираме, най-щадящо е да се завъртим на една страна и да присвием леко ръката в лакътя, за да се намали колкото е възможно тежестта при удара. Лакътят не бива да се издава назад, за да не се стигне до счупване.

Действай
Ако все пак се стигне до контузия, поставете студен компрес върху натъртеното място. Компресът не бива да се задържа повече от 15-20 секунди, за да не се преохлади тялото. След това е неизбежно да се свържете с екип от център за спешна помощ.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент