Как да намалим паданията на леда

Хора и улици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скованата обстановка навън в комбинация със заледените улици и тротоари е "чудесна" предпоставка да станете един от стотиците пациенти на отделенията по травматология, които по обясними причини са най-натоварени точно в настоящия зимен период. Никой не е застрахован от такъв тип падания, но все пак е полезно да имате няколко препоръки в предвид, за да намалите риска от травми.

Стъпка по стъпка
За да се предпазим от падане, е най-добре да се движим с малки крачки. Коленете трябва да са леко присвити, а ръцете свободни, за да пазим равновесие с тях. Така че седенето им в джобовете не е за препоръчване. Същото важи и за обемните чанти с багаж. Дамските такива е редно да се носят преметнати на рамо. Относно обувките, подметката без ток е най-ефикасна, а ако и грайферите са налице, надеждната защита ви е в кърпа вързана.

Случи се
В някои ситуации обаче падането е неизбежно. Инстинктивно при подхлъзване полагаме ръцете си пред тялото, затова най-чести са фрактурите на китките и лъчевата кост на ръката. Неприятното е, че именно в областта на китката нараняванията преминават най-бавно, като понякога нормалните функции на ръката не се възстановяват напълно.

Ако имаме време да реагираме, най-щадящо е да се завъртим на една страна и да присвием леко ръката в лакътя, за да се намали колкото е възможно тежестта при удара. Лакътят не бива да се издава назад, за да не се стигне до счупване.

Действай
Ако все пак се стигне до контузия, поставете студен компрес върху натъртеното място. Компресът не бива да се задържа повече от 15-20 секунди, за да не се преохлади тялото. След това е неизбежно да се свържете с екип от център за спешна помощ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти