Основни принципи на хранене според Аюрведа

Основни принципи на хранене според Аюрведа
Снимка: Thinkstock

Най-общо казано Аюрведа е древна индийска система за грижа за здравето.
Самата дума може да се преведе като „знание за живота“. Аюрведа е насочена към опазването и подобряването на живота чрез техники от природата.

Целта е да се изградят здравословни навици както за организма така и за духа, за да съществуват двете в мир и разбирателство в тялото.

Интересното е, че оригиналните древни индийски практики не са запазени до наши дни. В момента под Аюрведа се разбира повече алтернативна форма на медицина. Разпространените методи обаче допадат на голям процент от хората в модерния свят, които ги използват, за да се справят със стреса и да живеят по-здравословно и спокойно.
В момента се предлагат различни аюрведични масажи, съвети за красота, профилактика и превенция на различни заболявания и т.н.

Относно начина на хранене Аюрведа предлага цяла философия, като особено застъпено е вегетарианството и изграждането на правилни хранителни навици.

Предлагаме ви няколко от основните принципи в храненето, които бихте могли да спазвате лесно.

Като начало изключете газираните напитки и бялата захар от живота си. Препоръчително е ежедневното поемане на много вода. Друг съвет е да не се смесват на едно хранене пресни плодове с пресни зеленчуци, както и кисело с прясно мляко. Не пийте студени напитки преди хранене. Няма доказателства, че те вредят, но със сигурност и не помагат, докато топлите ще ви помогнат да се почувствате заситени и да консумирате по-малко храна.

Аюрведа препоръчва самостоятелното подготвяне на храната, за да бъдете сигурни какво точно се слага в нея и че няма нищо излишно и вредно.

Старайте се да консумирате сезонни плодове и зеленчуци. Избирайте ги внимателно, за да сте сигурни, че сте взели възможно най-доброто.

Друг принцип от Аюрведа е да се използва пречистено краве масло, наречено гхи. То притежава ценни качества, които дори се засилват с времето. Съществуват аюрведически рецепти за лечение на различни болести, в състава на които влиза десет и повече годишно гхи, наречено пурана-гхи. То се смесва с различни билки, за да създаде благоприятна среда за тяхното приемане от организма.

Можете лесно да си направите гхи, като загрете на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно. Обикновено един час е достатъчен, за да направите гхи от един килограм масло. Необходима ви е решетеста лъжица, с която да обирате пяната, която се образува на повърхността. Не трябва да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и прозрачно до самото дъно. Това е древният метод за отделяне на белтъчините и другите допълнителни съставки, намиращи се в маслото. Те също са много полезни за готвене, но са нетрайни и трябва веднага да се използват.

Най-подходящо е гхи да се пази чисто и да се съхранява на хладно, в плътно затворени глинени съдове.

И най-важното – яжте бавно и с наслада. Не е нужно да се интересувате или спазвате някакъв аюрведичен принцип, за да знаете това. Наслаждавайте се на храната си, приемете самия процес на хранене като нещо важно, което не трябва да бъде пренебрегвано и омаловажавано. Така истински ще усетите продуктите и ще извлечете най-голяма полза от тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти