(Не)умението да се радваш на живота

(Не)умението да се радваш на живота
Снимка: netinfo

Илиaна Смилянова

Винаги се радвайте. І Солуняни 5:16

Радостта се втурва в живота ни с първата ни глътка въздух и ни съпътства неизменно до последния ни дъх. Дали я виждаме или не, дали я преживяваме осъзнато или затваряме ума и сърцето си за нея, тя е неизбежен наш спътник, защото е основна съставка на самия живот. И той без нея не би могъл да съществува.

Понякога обаче – трайно или за определено време, й обръщаме гръб – като на близък приятел, на когото сме сърдити; оглушаваме и ослепяваме за нея и потъваме в безрадостно, равно и инертно съществуване. Убодени от вретеното на скуката и разочарованието, се унасяме в безрадостен сън. Започваме да се носим по течението и без да бъдем смирени, се примиряваме с нещата такива, каквито са. Не полагаме усилия да ги подобрим и да ги приближим към светлината –  и себе си заедно с тях. Предаваме се.

А не само ние се нуждаем от Божията помощ. Бог също има нужда от нас и от нашите усилия. Има нужда от нашата отдаденост на живота, от радостта и благодарността ни за всеки изживян миг.

В целебната система на Бах цветето, което подпомага хармонизирането на това състояние, е Шипката.

Ето как описва нуждата от него Едуард Бах: „За онези, които, без видима основателна причина, стават безразлични към всичко, което се случва, и се плъзгат през живота, приемайки го такъв, какъвто е, без да правят каквото и да е усилие да подобрят нещата и да намерят радост. Те са се предали в борбата с живота, без да се оплакват.”

Ако „чудовището” в такива случаи е безразличието, липсата на радост, то вътрешното чудо, което очаква да бъде събудено и преживяно, е безценният дар да се радваме на живота, да откриваме смисъл и красота навсякъде и у всекиго, развиване на умението да бъдем (само)доволни – нещо, което парадоксално често считаме за недостатък.

„Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори...” Матей 7:7

Когато се радваме на наличното и същевременно имаме желана цел, генерираме и нужната за осъществяването на целите ни енергия. Откриваме у себе си предприемачески дух и се възползваме от него, за да променяме към добро житейските обстоятелства – както за себе си, така и за другите. Осмеляваме се да се задълбочим, пълноценно да присъстваме във всичко, което правим, да уплътняваме всеки миг. Възвръщаме си или поддържаме жизнеността си. И ежедневно събуждаме себе си за нов живот. Живот, изпълнен с радост.

Защото радостта е нашата жива вода. Когато се затваряме за нея, пресъхваме, повяхваме, губим връзка със същността си. А когато я допускаме, се включваме отново в потока на живота, сътворяваме и споделяме Божите дарове. И правим с лекота онова, за което сме сътворени и което умеем най-добре. Да бъдем радостно себе си.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти