Непознатите ябълки

Непознатите ябълки
Снимка: Thinkstock

Всички я познаваме. Повечето я обичаме. Но малко от нас знаят нейната история и всичките ѝ забележителни качества. За мен е чест и удоволствие да ви представя ябълката!

Из цяла Европа в по-светлите участъци на горите през април може да се видят разцъфтелите дървета от вида Malus sylvestris, по-известни у нас като киселици. Дълго време учените смятат, че това е прародителят на ябълката, която отглеждаме в градините, но преди няколко години се установява, че истинският предшественик все още обитава Средна Азия.

Как тези дървета се добират до Европа е неизяснен въпрос, но има предположения, че керваните по пътя на коприната са помогнали още на античните гърци и римляни да се наслаждават на едри и сладки ябълки.

Важно земеделско откритие на китайците и първите цивилизации в Месопотамия отпреди 4000 години прави възможно запазването на желаните качества на вече одомашнените овощни култури включително и на ябълката. Става въпрос за присаждането на калем от дърво, което ражда атрактивни и вкусни плодове, върху други дървета от същия или близки видове.

В българския език за този метод се използват също и названията облагородяване и ашладисване. Тази техника все още е един от основните начини за размножаване на сортови ябълкови дръвчета, като постоянството на качествата на плодовете им е гарантирано.

След като сигурното запазване на желаните ябълкови характеристики е постигнато, не е трудно да си представим, че за четири хилядолетия броят на отглежданите днес сортове ще е огромен. В момента има над 7500 регистрирани разновидности, а числото на неофициалните е трудно изброимо.

Съвсем очаквано повечето сортове ябълки се отглеждат за директна консумация в прясно състояние, но все пак много от тях са селектирани и за да се използват за готвене, а пък някои са толкова кисели и стипчиви, че въобще не могат да се ядат.

От тях се прави чудесното ябълково вино сайдер, както и различни видове ябълково бренди, включително и знаменитият френски калвадос.

Съвременните предпочитания за ябълките изискват те да са с хрупкава, сладка или сладко-кисела сърцевина, да се нараняват трудно, да са трайни, за да се транспортират лесно, без да променят вкуса и външния си вид. Природата опакова ябълковите плодове на дървото с естествен и много тънък восъчен слой - той ги предпазва от различни гъбички и бактерии, както и от загуба на влага. Но при промишленото им събиране ги почистват обилно с вода и предпазният слой изчезва.

Затова е широко възприета практиката преди да излязат на пазара плодовете да се покриват с тънък филм от восъци с растителен и животински произход.

Според хранителните стандарти на САЩ и Европейския съюз тези вещества се смятат за практически безвредни при поглъщане. Което съвсем не означава, че ябълките не бива да се мият. Възможно е при транспортирането и съхраняването им те да са били в контакт с различни замърсители - те лесно се отстраняват с течаща вода и четка. Тъй като кората на плодовете е порьозна, използването на каквито и да е почистващи препарати е крайно непрепоръчително.

Редовното хапване на ябълки е известно още от древността като важна част от правилното и лечебно хранене. Основните им полезни вещества са диетичните фибри и най-вече пектинът. Той помага за регулиране на нивото на холестерола в кръвта, както и за правилните функции на чревния тракт. Ябълките съдържат големи количества антиоксиданти, както и прости въглехидрати и различни органични киселини.

Дали ябълката ще присъства на трапезата ни като свеж плод, в сладкиши, превърната в сок или конфитюр, а защо не и като съставка на сосове за печено месо, гарнитура към наденички или с постно зеле, е въпрос на личен избор. Но чудесният ѝ вкус и неоспоримите ѝ полезни ефекти винаги я правят добър и вкусен избор.

Сортове срещани на българския пазар

Златна превъзходна/Golden Delicious
С равномерно оцветени в жълто плодове, изключително сладки, но с не твърде интензивен аромат. Подходящи за печени сладкиши, както и за по-наситени сосове към свинско или птиче месо.

Червена превъзходна/Red Delicious
Заради наситения червен цвят на кората, този сорт вероятно е и на лесно разпознаваемият. Сърцевината на плодовете е доста мека и най-добре е да се консумират директно.

Грени Смит/Granny Smith 

Стар австралийски сорт с яркозелен цвят, сочна, но плътна сърцевина, наситен аромат и леко кисел вкус. Плодовете, освен свежи, са чудесни и сготвени по всички възможни начини, за които се сетите.

Бребърн/Braeburn
Червените плодове, с отчетливи зелени шарки, идват от далечна Нова Зеландия. Трайни, ароматни, сладко-кисели и хрупкави, тези ябълки са чудесни както пресни, така и след топлинна обработка, тъй като парчетата запазват вкуса и формата си.

Пинк Лейди/Pink Lady
Модерен австралийски сорт, чиито плодове са с красив светлочервен цвят, сладък вкус, умерено интензивен аромат и сочно-хрупкава сърцевина. Стават за сладкиши, но са най-добри сурови.

Фуджи/Fuji

Както подсказва името, сортът произлиза от Япония. Плодовете са със сравнително висока киселинност, която им придава чудесна свежест в пресен вид. Добри са и за ябълков сос, а печенето им не се препоръчва.

Автор: Людмил Хайдутов

Прочетете още:

Райската ябълка

Да готвим със земна ябълка

Ябълкова салата

Да заменим сладкото с ябълки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти