Неподозираните полезни свойства на шамфъстъка

шамфъстък
Снимка: Thinkstock

Обичате ли шамфъстък? А знаете ли колко е полезен всъщност? Ако се чудите какво да си похапнете по-късно, следващите редове за супер ползите на тези екзотични ядки са за вас.
 
Шамфъстъкът е известен още от праисторически времена, а днес се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Шамфъстъкът освен страшно вкусен, е и много, много полезен. Съдържа здравословни мазнини, добър източник е на протеини, фибри и антиоксиданти.
 
В шамфъстъка се съдържат важни за човешкия организъм микроелементи. Има мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Ядката е богата още на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Антиоксидантните му свойства са ненадминати.

Шамфъстъците са една от най-богатите на витамин В6 храни, а витамин В6 е важен за регулиране на кръвната захар и образуването на хемоглобин - молекулата, която носи кислород в червените кръвни клетки. 

Освен че е с високо съдържание на антиоксиданти, шамфъстъкът може да понижи холестерола в кръвта и да подобри кръвното налягане, като по този начин намали риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че има по-високо съдържание на въглехидрати от повечето ядки, шамфъстъкът има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява голям скок в кръвната захар.

шамфъстък
Снимка: Thinkstock

 
Специалистите съветват да се консумира шамфъстък заради високите хранителни стойности и защото ядките са идеални за възстановяване на изтощен организъм. Помага и при диети.
 
Шамфъстъкът се използва много и в кулинарията – за солени и сладки ястия, а използването му моментално превръща храната в луксозна и с много стил.

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти