Защо е полезно да клюкарстваме

Ако знаеш какво подочух
Снимка: sxc.hu

Много хора смятат клюките за безсмислено и неоснователно бърборене, което може единствено да навреди на репутацията на обсъжданата личност. Но се оказва, че споделянето на клюки има и полезно действие, защото намалява стреса и предупреждава за нечистите намерения на определени персони да уязвят други чрез лошото си поведение.

Това са част от заключенията на група социални психолози, работещи в Калифорнийския университет в Бъркли, базирани на серия експерименти със стотици доброволци.

Клюкарстването може и да има лоша репутация, но всъщност играе важна роля в поддържането на социалния ред, твърдят същите изследователи в януарския брой на изданието Journal of Personality and Social Psychology, където са публикувани техните резултати.

Освен това психолозите са установили, че клюките могат да имат и терапевтична стойност. Сърдечният ритъм на участниците в изследването се покачвал, когато видели някой да се държи зле, но ускоряването било умерено, ако тези лица имат с кого да споделят на какво са станали свидетели. Разпространяването на информация за провинилия се кара хората да се чувстват по-добре и намалява стреса и отрицателните емоции.

Нуждата "да предупредят останалите за определени личности с лошо поведение" била толкова силна, че анкетираните дори ставали склонни да изхарчат пари - за да изпратят "клюкарско съобщение", с което да уведомят близките си за потенциалните измамници, на чието поведение са станали свидетели, макар и само в рамките на експеримента.

В крайна сметка психолозите заключват, че не трябва да се чувстваме зле от това, че макар и чрез клюки разкриваме непочтения характер на някого, особено ако това ще помогне на друг да се предпази от неприятна ситуация.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

За какво най-много се вълнувате през есента?