Най-големите лъжи за диетите и отслабването

Лилия Огнянова

Много от нас са прибягвали до различни диети. И вероятно повечето са имали ефект, или поне за кратко. Поговорихме с диетолога проф. Донка Байкова за това на какво не трябва да вярваме сляпо за диетите, как да разпознаем, че има опасност при нас от затлъстяване, и взехме няколко съвета от специалиста.

Мит 1: Има универсални диети

Решаваме да се храним с малко калории, изключваме сладкиши, мазнини, бял хляб, тестени изделия и др., и отслабваме. След около 3 седмици обаче организмът привиква към диетичните режими. В този случай разбира, че в отговор на малкото калории, той трябва да мине на ниско горене на калории.

И резултатът, който наблюдаваме - продължаваме да се храним с малко храна, горим повече калории, като се движим повече. Но след около 3 седмици организмът вече не реагира на нискокалорийния внос. Той минава на нисък енергиен разход, за да се справи с диетичното въздействие. "Наблюдаваме един феномен - ходим си гладни, но дебели, т.е. вече не сваляме килограми.

Всеки диетичен режим е предназначен от авторите да компенсира недостатъци на предходен такъв, но това не се случва трайно. Ако имаше универсален диетичен режим, щеше да има и Нобелова награда за автора му", допълни проф. Байкова.

Мит 2: Има и универсални хранителни добавки

"Те действат на различни нива на обмяна на веществата. Едни потискат центъра на глада, за да престана да ям толкова лакомо, така приемам по-малко храна и очаквам редукция. Със сигурност обаче това химическо вещество не може да улучи само центъра на глада, без да засегне и други центрове - на сърцето, дишането, бъбреците и рискът да направя сериозен здравословен проблем е факт. Други действат така, че да ядем и да изхвърляме храната - различните чайове за отслабване.

Но те влияят на лигавицата на червата и правят ерозии, а след това - рак на червата", обясни още специалистът.

Мит 3: С оперативна намеса можем да се лишим от излишните килограми ефективно

Ако изрежат съответните участъци на тялото, където са съсредоточени мастните натрупвания, например в областта на корема, ако не сме адаптирали метаболизма си да не поддържа на това място тази маса от мастни клетки, още след изрязването на участъка, те ще се натрупат отново. А и изведнъж мястото става със зърниста структура.

Вижте във видеото по-горе и обясненията на диетолога как да разпознаем, че може да сме предразположени към затлъстяване, както и няколко съвета за диетите.

За още интересни теми и видеа, както и за нови предложения за такива, посетете фейсбук страницата на Бърбораните!

Припомнете си още:

Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си? - I част

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

Сутрешен детокс за тялото

Сбогом, диети, здравей, джусинг

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент