Митове и заблуди за прясното мляко

Митове и заблуди за прясното мляко
Снимка: Thinkstock

За млякото се водят разгорещени дебати дали е вредно или не. Едва в последните няколко години започна да се налага теорията, че млечните продукти не са толкова полезни, колкото си мислим.

Истината обаче е, че няма еднозначен отговор дали това е вярно или не. Макар да има малка част хора, които има непоносимост към млечния белтък, в огромната си част и малки, и големи могат само да се възползват от редицата полезни свойства на млякото.

То е първостепенен източник на лесноусвоим калций, изключително важен за нормалното развитие на здрави зъби и кости при деца, подрастващи и възрастни, много необходим за профилактика на остоепорозата.

Редовната консумация на мляко и млечни продукти осигурява на човешкия организъм редица важни животински протеини с добре балансиран аминокиселинен състав.

Чрез него се внасят витамини А, D и някои от В-групата. Едновременният прием на изброените хранителни съставки допринася за укрепване на защитните сили на организма и предпазва от неблагоприятни фактори на околната среда.

Съдържащите се в млякото фосфорни съединения и особено калцият имат важна роля в обмяната на веществата.

Млякото e подходяща храна за всички възрасти – за подрастващи, за пораснали и за хора в напреднала възраст.

Неговият химичен състав е оптимално балансиран към нуждите на организма от хранителни вещества, усвоява се лесно, има много висока биологична, физиологична и диетологична стойност.

Има широко приложение като профилактично средство при работещи във вредни условия, включително йонизиращо лъчение и радиоактивност.

Една от най-важните предпоставки за запазване полезните качества на прясното мляко е неговото правилно съхранение.

Опаковката на млякото трябва да гарантира запазване на продукта от вредното влияние на факторите на външната среда: слънчева светлина, кислород и микроорганизми, които са причина за влошаване на безопасността (развалянето му) и хранителните му качества.

Картонената кутия предпазва млякото от контакт със светлината и кислорода - два фактора, които допринасят за витаминната дегенерация. Витамин B2 в млякото, изложен на светлина в продължение на 12 часа, се разгражда до 35%.

Прочетете още:

10 идеи за кисело мляко

За да не чуваме скърцане на кости

Овчето мляко

Как да разпознаем истинското кисело мляко

Какво знаем за киселото мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти