Ментата: истински дар от природата

Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата, ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас с изключителни свойства.

Тя произхожда от Европа. Видовете мента са се разпространили из целия свят до Северна Америка, Австралия, както и Япония. Отглежда се от дълбока древност поради лекарствените й свойства.

Открита е в египетски гроб 1000 пр. Хр. Mentha arvensis е вид мента която е от семейство Устоцветни. Това е тревно растение със силен аромат, от 10 до 60 сантиметра, с цвят на розетка намиращи се в подлистието. Листата са овални, остри и назъбени. Това жилаво растение цъфти от юли до септември и харесва ровове, блата и влажни равнини.

Ако все още не са ви известни всички свойства на ментата, ще останете удивени след като научите от колко много болежки може да в избави тази невероятна билка.

Рецепта за чай от мента

Точната рецепта за чай от мента включва 2 лъжички от уханната билка и 250 мл вода. Това количество покрива дневната доза от целебната напитка.

Приготвянето се осъществява чрез метода на запарване, който помага да се извлекат в максимални дози всичките и вещества.

Процедурата по запарване трае час, след което запарката трябва да бъде прецедена.

Мента за отслабване

Ароматната трева повлиява благоприятно на хората, придържащи се към режим за отслабване.

Разбира се, чаят е недостатъчен. Приемът му трябва да бъде съчетан с хранителен и двигателен режим. Отслабващият ефект се постига благодарение на свойството на уханната трева да стимулира процесите, свързани със смилане и преработка на храната, но и чрез подтискането на апетита.

Мента за нерви

За успокояване на нервите може да разчитате на ментата, която е перфектното средство за заместване на куп медикаменти с успокояващо действие.

Припомнете си:

Аромат на свежест в кухнята - мента

Как да си приготвим освежаващи ментови напитки

Хрупкави палачинки с ментов йогурт

Домашна лимонада

Как да си направим ментов екстракт

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти