Как да си приготвим освежаващи ментови напитки

Как да си приготвим освежаващи ментови напитки
Снимка: Thinkstock

Ментата е изключително полезна билка. Тя действа ефективно при състояние на стрес, главоболие и преумора и е перфектното средство за освежаване. Добавена в някои напитки, тя ги превръща в тонизиращи шейкове. Тях може да си приготвите и у дома. Ето кои са те:

Ментов айран. За този коктейл са ви необходими 4 ч.ч. кисело мляко, 3 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок и 25 г свежи ментови листенца. Продуктите се разбиват добре в блендер. Свежата напика се поднася с лед и резен лимон.

Домашна ментова лимонада. За приготвянето ѝ ще ви трябват 2 лимона, 500 г захар и няколко стръка свежа мента. Обелете лимоните и ги пасирайте. Преместете ги в дълбок съд и прибавете захарта и ментата.

Отгоре залейте с 3 литра вряла вода. Изчакайте захарта да се разтвори напълно и течността да изстине и я приберете в хладилника за едно денонощие. Преди консумация, прецедете напитката. Поднася се с лед и цели резенчета лимон.

Медена лимонада с мента. Подобно на предишното, за това освежаващо изкушение ще са ви необходими 2 лимона, 2 лайма, 1-2 с.л. мед, 1.5 литра газирана вода, връзка мента и много лед. Лаймът и лимоните се разрязват наполовина, като се запазват по половин лимон и лайм. Те се нарязват на тънки кръгчета.

Останалите се изстискват добре и сокът се смесва с газираната вода, меда и листенцата от мента. Разбъркват се добре и се изсипват в кана. В напитката се прибавят нарязаните на кръгчета лимон и лайм, както и много лед. Напитката се сервира изстудена.

Тонизираща напитка с мента и плодове. Сдобийте се с охладен чай от мента, 100 мл сок от касис и 50 мл сок от череши и ги смесете. Напитката представлява истинска енергийна бомба.

Ментовият чай. Подходящ за употреба по всяко време на деня, той носи цялостно ободрение. Освен че е приятен на вкус, той е и изключително полезен при болки и спазми в стомаха.

Действа разпускащо и в най-напрегнати моменти. Приготвя се като всеки друг чай. Може да се консумира топъл и студен, като тонизираща напитка, заместител на кафето и дори - като лекарство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти