Мазнините невинаги са вредни (вижте 17, които всъщност са полезни)

Мазната храна невинаги е вредна. Когато сте в планината и е много студено, консумацията на едно парченце масло ще ви се отрази много добре.

В основата на храненето на много северни народи е мазната риба. Те много рядко страдат от атеросклероза и високо кръвно. Според специалистите, това се дължи на ползата от рибеното масло.

Мазнините са необходими за обновяването на клетките на тялото. Особено много съединения в това отношение има в нервните тъкани и в главния мозък.

Поради тази причина лошото хранене в ранна детска възраст нанася непоправими щети на интелекта. При недостатъчна консумация на мазнини при учениците и възможно нарушаване на концентрацията и намаляване на успеха.

Ако в организма на жената липсват достатъчно мазнини, цикълът ѝ може да изчезне и няма да е възможно да зачене. Единствено с мазнини се усвояват мастноразтворимите витамини – А, Е, D, К.

зехтин маслини
Снимка: iStock

Витамините и мазнините са необходими за красива коса и за здрава, красива и гладка кожа. Някои мастни киселини са абсолютно незаменими. Задължително трябва да ги получим от храната, тъй като човешкият организъм не е в състояние сам да ги изработи.

Такива незаменими мастни киселини се съдържат в рибата, рибеното масло, в лененото масло и в някои растителни продукти като зехтин, както и морските дарове.

Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При прекалено слабите жени е възможно отпускане на бъбреците. Вътрешните ни мазнини като възглавница поддържат органите и амортизират ударите.

Слабите жени много често страдат от остеопороза и счупвания. Затова при недостатъчна телесна маса трябва всеки ден да се консумира храна, която съдържа лесноусвоими млечни и растителни мазнини.

Много е важно каква е мазната храна, която поемаме. Ако се тъпчем с бисквити и рафинирани растителни масла, голяма полза за здравето ни няма да има.

храни храна здравословно витамини
Снимка: iStock

За най-добри се смятат онези мазнини, които не са подлагани на обработка. Това са растителните мазнини, които се съдържат в семената, мазната риба, натуралната сметана.

Избягвайте продукти с трансмазнини – те се съдържат в тестените изделия и в пълнежа за бонбони, както и в чипса, пържените картофки, крекерите и някои видове спагети за експресно приготвяне.

Когато правите салата, овкусявайте я със смес от олио, зехтин и царевично олио. Най-полезните мазнини са нерафинираните, студено пресовани. Ако не ви харесва вкусът им, набавяйте си мазнини от маслини, авокадо и ядки.

Вижте списък със 17 мазнини, които са подходящи за диета:

17 мазнини за диета

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти