Мангото

Мангото
Снимка: Thinkstock

Виждали сте манго по пазарите за плодове и зеленчуци, но каква е неговата история и защо е полезно, ще ви разкажем сега с помощта на E-kulinari.com.

Манго (Mangifera) е род тропически двусемеделни растения от семейство Смрадликови. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. За родина на мангото се счита Индия, където още преди 4 хиляди години този тропически плод става любим и за знатните, и за простолюдието. В Европа мангото е познато благодарение на завоевателния поход на Александър Македонски.

Този плод винаги се е считал за деликатес. Неговата сочна вътрешност, е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня.

Мангото тежи от 180г до 1 кг, в центъра на плода се намира голяма продълговата костилка.
Както във всички жълто-оранжеви плодове, и в мангото се съдържа много каротин.

Неговата месеста част е богата на бета-каротин, по съдържание надминава и моркова. Много е богат и на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества. Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества, го прави един от лечебните плодове, използвани в традиционната индийска медицина.

Високото съдържание на бета каротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда. Мангото е много подходящ продукт за кокошата слепота.

Снимка: Thinkstock

За малките деца, свежия мус от манго е по-полезен, дори и от пюрето от моркови.

Плодовата киселина стимулира храносмилането. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, засилва апетита.

Един плод манго около 640г покрива 1/3 от дневната потребност на организма от калии и видимо понижава кръвното налягане. Сокът от манго способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза.

За да дозрее, оставете мангото на стайна температура, но не в хладилник. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява около месец.

Плодът се яде пресен, добавя се в плодови салати, използва се при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура в някои месни ястия.

Снимка: Thinkstock

От мангото се приготвят също сок и ароматни плодови напитки. В 100 г продукт се съдържат 1.4 белтъчини, 13.9 г мазнини, 2.9 г въглехидрати и 147 калории. 

Екстракт от плодовете на африканско манго е истински хит сред продуктите за отслабване и топене на мазнини.

Рецепти с манго може да намерите тук, тук и тук.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент