Африканско манго - новият супер продукт за отслабване или поредната лъжа

Родината на мангото е Черният континет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лилия Огнянова

Борбата с килограмите се превърна в мека за предприемачите. Оказа се, че хората са склонни да дават сериозни суми за различни продукти и търговците веднага се ориентираха коя е нишата на пазара, която ще ги направи богати.

Новият супер продукт е африканското манго или по-скоро капсули с екстракт от неговите семена. Оказа се, че този продукт помага на човек да свали няколко килограма за кратко време и то напълно безвредно за организма.

Ирвингия габонесис (Irvingia Gabonesis) се използва от незапомнени времена в камерунската кухня и народна медицина. Светска популярност му даде американската телевизионна водеща Опра, когато един епизод на шоуто й Доктор Оз (Dr Oz) беше посветен на чудотворното манго. Различни лекари и обикновени хора, които са пробвали продукта се кълнят, че свалят килограми без да се ограничават в яденето. Просто преди хранене взимат една таблетка екстракт от семената на африканското манго. Цялата тайна била във фибрите, които плодът съдържа, и които успешно се борят с холестерола.

Продуктът става един от най-търсените в Англия и САЩ, а цената му за флакон капсули достига до 40 долара.

Учените все пак се решили да тестват възможностите на мангото и през 2005 г. се провеждат серия от проучвания и тестове в университет в Камерун. 28 доброволци са приемали екстракта от семена три пъти на ден преди ядене в продължение на четири седмици. Паралелно с тях друга група са приемали плацебо таблетки. На края на експеримента се оказало, че тези, които са приемали истинския продукт са свалили до 5,3% от теглото си, а тези с плацебо хапчетата едва 1,3%.

Африканското манго бори успешно "лошия" холестерол и в това се крие силата му на супер продукт за отслабване, или поне така твърдят част от учените и лекарите.

През 2009 г. се провежда ново проучване върху тропическия плод. Заключението е следното - "Нищо ново и революционно в Ирвингия габонесис няма. Плодът е много богат на фибри, които именно спомагат за борбата с "лошия" холестерол и помагат в борбата с килограмите."

Учените допълват още, че има много други плодове, които са богати на фибри като ябълки, нектарини, круши, портокали и други.

Не липсват и критики обаче към чудодейното манго. Доктор Едуардс от шоуто Доктор Оз (Dr Oz) споделя, че според нея проучванията в Камерун са манипулирани от местните фирми производители на екстракта от манго и затова не са обективни. Докторът споделя, че е предписвала "чудодейните" семена от манго на свои пациенти и промяна в теглото им не се е забелязала, а холестеролът им се е понижил с много малко.

Оказва се, че употребата на капсулите манго имат и странични ефекти като главоболие, нарушен нощен сън, освен това може да вреди по време на бременност или кърмене.

Лекарите напомнят, че има още много проучвания да се правят върху африканското манго и екстракта от неговите семена, докато се стигне до единно заключение какви са плюсовете и минусите на този метод за отслабване. След това припомнят, че най-добрият начин да се свалят килограми си остават по-малките порции храна, спортът, хапването на повече плодове и пиенето на вода, както и ограничаване на алкохола.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти