Кое растение мощно редуцира бръчките

Да посрещнем младостта и да изпратим старостта
Снимка: Thinkstock

Учени от Великобритания установиха, че кресонът е един от най-надеждните натурални продукти, които успешно заличават следите на времето, оставащи върху лицето ни.

Данните показват, че при 10 от 11 жени редовната консумация на кресон е оказала благотворно действие по отношение на заглаждането на бръчките.

В експеримента са участвали представителки на нежния пол между 23 и 58 години, като болшинството от тях заявили, че по-честото включване на кресона в менюто им оптимизира тургора на тяхната кожа, намалява зачервяванията и пигментацията и подобрява състоянието на порите.

Всички тези резултати били постигнати за период от четири седмици, като през него доброволките изяждали по 80 г кресон дневно.

Освен това повечето дами споделили, че се чувстват много по-енергични и тонизирани, след като са увеличили приема на кресон.

Кресонът е растение, което най-често се добавя към салати, сандвичи и различни видове паста, а неговите здравословни качества са разкрити още в епохата на Древен Египет и Древна Гърция.

Кресонът е богат на бета каротин (предпазващ ни от сърдечносъдови заболявания и от влиянието на свободните радикали, увреждащи структурата на клетките и причиняващи преждевременно стареене на кожата), витамин C и Е, които също подобряват състоянието на кожата. Въпросното растение е източник на лутеин, чиито антиоксидантни свойства подсилват зрението.

Всъщност кресонът съдържа повече витамин C от портокалите, четири пъти повече бета каротин и витамин A от тези в ябълките, доматите и броколито, а нивата му на калций надвишават онези в млякото и спанака.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти