Лечебните свойства на вълшебните и вкусни малини (+5 рецепти)

Малините са споменати като билка още през XVI век.

Те са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисторически времена.

Семенaта им вероятно са пренасяни от пътешественици или животни, които са мигрирали до Беринговия проток на юг от Полярния кръг още в древните епохи.

Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства.

Снимка: Thinkstock

Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите.

Те допринасят голям набор от полезни вещества на организма.

Малината има противовъзпалително, потогонно и запичащо действие.

Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти.

Снимка: Thinkstock

С най-много лечебни свойства се отличава горската малина, тъй като при нея те се запазват дори при термична обработка.

В малината може да се открие и салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси.

Съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.

Снимка: Thinkstock

Рецепти с малини

 

 

 

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти