Лечебни храни, които наподобяват човешки органи

Лечебни храни, които наподобяват човешки органи
Снимка: Thinkstock

Вчера ви запознахме с първа част на краткия списък с плодове и зеленчуци, които наподобяват човешки органи и най-интересното - оказват благотворно влияние именно върху тях.

Днес ви представяме и втората част на списъка

Целина

Стъблата на целината създават ясна асоциация с костите и ставите. Полезното действие на целината върху костната система се дължи на богатото съдържание на минерални вещества - калций, калий, природна форма на натрий, магнезий, цинк, фосфор, сяра и др.

Освен за костите, тя е ценна и за пречистване на организма, предпазва от затлъстяване, намалява нивото на кръвната захар и действа диуретично. Включва и витамините А, С, В група и К. Препоръчва се при остеопороза (прогресивно намаляване на костната плътност).

Гъби

Разрязана надлъжно, гъбата много прилича на ушна мида. Тази аналогия не е случайна - гъбите предпазват ушите от възпаления и инфекции.

Както знаем, гъбите произвеждат вещество, което ги предпазват от външни вредители - пеницилин. А на основата на пеницилина се разработват антибиотични лекарства, борещи се с вредните бактерии. Гъбите съдържат още витамини от В група, които имат положително влияние върху нервната система и витамин Д, койтопредпазва от рахит. Те имат богат минерален състав, съдържат вода и фибри и са ниско-калорична храна. Те са идеално допълнение към всяко еднодиетично меню. Вижте повече за тях тук.

Джинджифил

Джинджифилът по форма прилича изключително много на стомаха. Този вълшебен корен, пренесен от Югоизточна Азия, подпомага храносмилането, стимулира метаболизма, действа антисептично и помага за извеждане на токсините от организма.

Той е полезен още за сърдечно съдовата и нервната система, редуцира лошия холестерол (LDL) и помага за намаляване на триглицеридите. 

Джинджифилът е и мощен антиоксидант, помага в борбата със стареенето на клетките и има антираково действие. Известен факт е, че на основата на този лечебен корен има разработени природни продукти за отслабване

Кайсия

Формата на кайсията напомня на седалищните части. Тя съдържа магнезий, които подобрява чревната перисталтика, тоест достатъчният прием на този микроелемент помага срещу запек и хемороиди.

Кайсиите съдържат още ценни антиоксиданти - ликопен и бета-каротен (прекурсор на витамин А), които предпазват кожата ни от вредните ултравиолетови лъчи и се борят с окислителните процеси в организма. 

Кайсиите включват в състава си и желязо, фосфор, кобалт и мед. Полезни са при анемия, подобряват паметата и понижават кръвното налягане. 

Кромид лук

Люспите на лука напомня тепидермалните клетки, които защитават организма ни от външните влияния.

По същият начин и лукът ни предпазва от възпаления и инфекции. Той съдържа сяра, която подпомага пречистването на организма.

Летливите вещества в състава му - фитонцидите, са наричани ощеприродни антибиотици. Те могат много да ни помогнат в профилактиката срещу вирусни и простудни заболявания, макар че не са толкова силни, колкото синтетичните антибиотици.

Лукът подобрява работата на черния дроб и жлъчката, има антисептично действие и се препоръчва при превенция и лечение на ревматоидни заболявания. 

Портокал

Портокалът (както и грейпфрут и лимон) наподобяват женски бюст. Те са изключително ценни помощници за регулиране на естрогена и са препоръчвана храна в профилактиката срещу мастни образувания в гърдите, възпаления и др. 

Те съдържат бета-каротен, витамини С, и В група. Много ценна е фолиевата киселина В9, която е препоръчително да се взема в началото на бременността. 

Цитрусите имат антиоксидантен и диуретичен ефект и съдържат фибри. Подходящи са при диети, а лимонената киселина, която съдържат, има свойството да топи мазнини

Освен изредените дотук лечебни храни, които приличат на човешки органи, съществуват и други аналогии, например бананът прилича на мъжкото достойнство, а смокините наподобяват тестиси, маслините напомнят яйчници, тиквата - пикочен мехур, червените картофи са близко копие на панкреаса и т.н.

Връзката между природата и човека е силна и когато осъзнаем това, ще можем да си помогнем с природни средства!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти