Пуканките са шампиони по антиоксиданти

Пуканките са шампиони по антиоксиданти
Снимка: netinfo

Ето че висенето у дома и гледането на любим филм с купа пуканки в ръка може да се окаже доста по-полезно занимание отколкото сме си мислели, според последни проучвания на експерти от университета в Пенсилвания.

Те са открили, че 100 г пуканки съдържат два пъти повече антиоксиданти в сравнение с плодовете и зеленчуците. Безценното на антиоксидантите (полифеноли) е, че се борят със свободните радикали (молекули, причиняващи увреждане на клетките в организма).

Тази разлика в количествата на антиоксидантите се дължи на факта, че в царевичните зрънца има само 4% вода, а в повечето плодове и зеленчуци тя е близо 90%. Затова в тях съдържанието на антиоксиданти е по-разредено на фона на това при пуканките.

"Пуканките заслужават по-голямо уважение и причисляване към здравословния прием на храна, а също така те са надежден източник и на фибри", допълва Джо Винсън, който е част от екипа, извършил медицинските анализи.

От друга гледна точка изследователите се притесняват, че пуканките наистина съдържат солидни дози антиоксиданти, но за разлика от плодовете и зеленчуците нямат никакви запаси от жизненоважни витамини.

Не бива, обаче, да пропускаме и това, че пуканките за микровълнова печка са два пъти по-калорични от тези, напукани в предназначен за целта уред или машина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти