Антиоксидантите и тяхната прекомерна употреба работи срещу вас

Всичко е в дозата
Снимка: netinfo

Добавянето на антиоксиданти в различни храни, напитки и козметични продукти става все по-мащабна модна тенденция. Производителите на тези стоки явно са доста далновидни, възползвайки се от нарастващата популярност на схващането за ползата от този тип химични съединения и елементи в борбата с т.нар. свободни радикали, които водят до остаряване на клетките.

Но според ново изследване, проведено от университета в Канзас, антиоксидантите, добавени по този изкуствен начин към стоките, могат да причинят и вреди. Учените са наблюдавали начина, по който повишаването на притока на кислород към клетките влияе на тяхното функциониране.

По техните думи, антиоксидантният и проокислителен баланс в организма са изключително чувствителни и дори малък спад или засилване (каквото причинява допълнителното количество антиоксиданти) може да има негативни последици.

"Още по-опасно става това заради увереността на хората, че ако употребяват храни, обогатени с антиоксиданти, това ще има моментален положителен ефект върху здравето и вечно младия им вид", твърдят американските специалисти, цитирани от "Би Би Си".

Те допълват, че неразумното предозиране с антиоксиданти е абсолютно противопоказно. Дори на пръв поглед това твърдение да звучи абсурдно, прекаленото количество вещества с антиоксидантни свойства не повишава, а намалява способностите на организма да пренася кислород към клетките и с това нарушава ключови механизми в човешкото тяло, необходими за правилното му съществуване.

Затова експертите съветват, преди да се прибягва до допълнителен източник на антиоксиданти, задължително да бъде установено, че организмът наистина има нужда от тях, за което е нужно да се познава детайлно начина на живот при съответния човек.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти