Къде се крият най-много бактерии

Премахване на вредителя
Снимка: Thinkstock

Представите на хората за това по кои обществени места и предмети се съдържат най-голямо количество бактерии се разминава доста с действителността, пише "Здраве.bg".

Това показват резултатите от проучване, проведено от корейски учени, цитирано от "Би Би Си".

Според данните най-много вредни бактерии има върху дръжките на количките в супермаркетите - 1100 единици бактерии на 10 кв.см.

На второ място - върху компютърните мишки в интернет-кафенетата - 690 единици бактерии.

Ръкохватките в градския транспорт заемат трето място с 380 единици бактерии, следвани от дръжките на вратите на тоалетните. Списъкът завършва с бутоните на асансьора (130 единици бактерии) и ръкохватките в метрото (86 единици бактерии).

В същото време представите на хората са доста различни. Според проведена в САЩ телефонна анкета, в която са участвали над 1000 души, 64% от запитаните смятат, че най-висок процент бактерии има върху дръжката на вратата на тоалетната, 75% посочват като най-опасни капаците на тоалетните чинии в ресторантите, докато в действителност бактериите, които се събират в кухненската мивка, значително превишават количеството бактерии в тоалетната.

В офисите рекордьори по бактерии са телефонните слушалки, следвани от повърхността на стола, клавиатурата и бутоните на асансьора. На обществените места най-замърсени с бактерии са детските площадки за игра, клавиатурата на банкоматите и парапетите на ескалаторите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти