Компостиране в пет лесни стъпки

Компостиране в пет лесни стъпки
Снимка: Thinkstock

Компостирането е начин да се отървем от органичните битови отпадъци по естествен път и в същото време да се сдобием с плодородна почва.

При процеса на компостиране се извършва естествено разграждане на отпадъците, което протича в среда, наситена с кислород и без неприятни миризми.

В процеса активно участват бактерии, гъбички и други микроорганизми, като са необходими също влага и постоянна температура.

С помощта на Organic.bg ви предлагаме начин как вие сами можете да си направите домашен компостер, следвайки пет основни стъпки:

1. Избор на подходящо място
Най-подходящото място за компостера е дворът. Ако имате такъв, се огледайте за местенце в някой ъгъл, което да е сенчесто през лятото. Добре е над компоста да има навес, но ако няма, можете просто да му сложите капак. 

2. Съставки на компоста
Компостът е смес от различни материали:
• богат на азот кухненски отпадък, като остатъци от плодове и зеленчуци;
• органични вещества, като например прясна трева, зелени листа и плевели;
• градински и други отпадъци като сухи листа, дървесни клонки, хартия, слама;
микроорганизми.

Сред малкото неподходящи отпадъци от кухнята са месото и мазните готвени хранителни остатъци.

3. Наслояване
За основа на компоста трябва да се постави по-дебел пласт от клонки – около 15 см. Той служи за дренаж; освен това през него лесно преминава въздух, което гарантира, че няма да има неприятни миризми.

Следващият слой трябва да бъде по-тънък и съставен от кухненски отпадъци. Върху тях вече се полага горен слой, събран от градината – за предпочитане сухи листа, по-тънки клонки и слама.

Ако слоевете не са достатъчно влажни, се напръскват леко с вода и след това процедурата се повтаря, като пластовете се редят в същия ред. 

4. Поддържане
Важно е в компоста постоянно да има въздух, за да не излъчва лоша миризма. За целта трябва да има достатъчно клонки, които да не позволяват той да се слегне твърде много. За повече въздух компостът може от време на време леко да се разбърква или просто да се разрохква с градинската вила или пръчка, по която са наковани няколко пирона.

5. Употреба
До осем седмици вашият компост ще бъде готов за употреба. Можете да го пресеете и използвате като пръст за цветята в саксия или да подхраните растенията в градината. Той потиска болестите при растенията, като им осигурява разнообразни хранителни вещества и намалява нуждата от изкуствени химични торове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти