Колко време отнема настройването ни за зимното време

Стрелките се гонят
Снимка: Thinkstock

Преди броени дни преминахме за зимно часово време, но при много хора биологичният часовник показва проблем с адаптирането към промяната. В медицината има специален термин за подобно състояние – десинхроноза (или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник).

Биологическият часовник е инертен – при повечето хора в продължение на цели 10-14 дни след връщането на стрелките имунната система остава уязвима. Това провокира изостряне на хроничните заболявания (астма, високо кръвно, язва, ендокринни проблеми). Освен това през този период нервите са особено "опънати", т.е. по-чувствителни към стрес и неприятни изживявания. Освен това по-бързо се уморяваме, не ни се работи, настроението ни е лошо или твърде лесно и внезапно се променя.

Раздразнението и безсънието са типични спътници на десинхронозата. Към стреса, предизвикан от нарушените биоритми, се добавя и сезонната депресия от недостига на светлина. Особено страдат от есенната десинхроноза хората, които са по-чувствителни към метеорологичните условия. В резултат на прехода към зимното масово време тази тяхна чувствителност се повишава около 3 пъти, пише "Здраве.bg".

В общи линии експертите ни съветват при възможност да спим поне с час повече, да не се претоварваме психически и да се движим и спортуваме умерено.

Оптималният режим на хранене в този адаптивен период е близък до средиземноморската диета - богата на зеленчуци, плодове, морски дарове и зехтин. Тя помага за укрепването на имунитета, подобряването на съня и увеличаването на работоспособността.

Витамините А, С, Е, В6 повишават съпротивителните сили на тялото към вирусните и бактериални инфекции. Витамин С помага и в борбата със стреса, предизвикан от нарушените биоритми.

Знаете ли още, че:
* връщането на стрелките с един час назад предизвиква безсъние, хронично недоспиване и понижаване на работоспособността средно с 10%;

* през първата седмица от новото часово време броят на сигналите в бърза помощ се увеличава с 12%, броят на самоубийствата - с 6%, а броят на нещастните случай – с 1/3;

* всеки пети човек закъснява за някъде.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти