Колко полезно е рибеното масло

Рибеното масло спомага за редуциране на плаката, образувана върху стените на кръвоносните съдове
Снимка: Thinkstock

Рибеното масло се бори с вредните липиди в кръвта – триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Щом човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всичките - нужно му е време, за да ги усвои, пише "Здраве.bg".

Повишените нива на липидите в кръвта се увеличават с приема на мазнини и предизвикват плаки, натрупващи се в артериите – състояние, наричано атеросклероза. Тези плаки прилепват към вътрешната стена на артериите и блокират потока на кръвта, като по този начин предизвикват проблеми с кръвообращението. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.

Липиди
Те са своеобразни прегради от мазнини в животните и растенията. Когато в човешкото тяло те са твърде много и това стане трайно явление, се налага тяхното ниво да бъде следено – заради опасността от запушване на кръвоносни съдове и нарушената циркулация на кръвта от и към сърцето.

Липидите, известни още като липопротеини, съдържат и добър, и лош холестерол - съответно липопротеини с висока плътност (HDL или добър холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол). Добрият холестерол помага за понижаването на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Триглицериди
Триглицеридите са на практика вид мастни киселини, които могат да се утаят в потока на кръвта, ако не бъдат изхвърлени от кръвоносната система. Тялото натрупва триглицериди от храните, които консумираме – от мазнините в месото, млечните продукти, захарта в големи количества и от алкохола, включително виното и бирата.

Нивото на триглицеридите се измерва чрез стандартен кръвен тест. За понижаването на триглицеридите се налага използване на медикаменти – при по-сериозните случаи, или хранителни добавки, най-често съдържащи рибено масло.

Рибеното масло понижава нивото на триглицеридите като по този начин помага да се премахнат натрупванията от мазнини и допринася за свободното циркулиране на кръвта. Това опосредствено помага и за понижаването на кръвното налягане.

Рибено масло
Рибеното масло, което се съдържа в голямо количество в почти всички видове риби, се състои от мастни киселини, наречени омега-3-киселинни етил естери. Затова много често се казва просто, че омега-3 мастните киселини понижават нивото на лошия холестерол и помагат за разграждането на мазнините в тялото.

Рибеното масло помага за понижаването на риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт. Плаката, която е нездравословен механизъм на организма да натрупва мазнини в кръвта, понижава способността на тялото да поддържа добро кръвообращение. Затова и приемът на рибено масло се определя от специалистите като добра профилактична мярка за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Холестерол
Не всеки холестерол е вреден! Добрият холестерол, известен като HDL, помага да бъдат разградени ненужните мазнини, циркулиращи в кръвта. Добрият холестерол винаги трябва да е с по-високо ниво от лошия холестерол и триглицеридите – нещо, за което рибеното масло допълнително допринася.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти